Kínával barátkoznának a britek

A brit-kínai kapcsolatok nem fognak megváltozni azzal, hogy Nagy-Britanniának megváltozik majd az Európai Unióhoz fűződő viszonya – jelentette ki szerdán Pekingben Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott a brit kormányfővel. Theresa May azt hangsúlyozta, hogy London meg akarja erősíteni a brit-kínai kapcsolatok „aranykorát”, a két ország közötti „stratégiai partnerséget”.

„Kereskedelmi téren nagyon sok dolgot tehetünk” – fogalmazott a brit miniszterelnök.

Theresa May szerdán kezdte meg háromnapos kínai látogatását egy több mint 50 fős, brit vállalatvezetőkből álló delegáció élén. A kínai kapcsolatok megerősítése különösen fontos London számára annak tükrében, hogy a Brexit révén az európai vámunióból való kilépés után Kína Nagy-Britannia meghatározó kereskedelmi partnerévé válhat.

„Úgy vélem, ez a kora tavasz új gyümölcsöket hozhat (a brit-kínai kapcsolatokban), amelyek még jobban fognak ragyogni, tekintettel a kétoldalú kapcsolataink aranykorára” – fogalmazott Li Ko-csiang.

Peking, 2018. január 31. Theresa May brit miniszterelnök (b) és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök egyezmények aláírási ünnepségén vesz részt a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. január 31-én. (MTI/EPApool/Chris Ratcliffe)

Peking, 2018. január 31.
Theresa May brit miniszterelnök (b) és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök egyezmények aláírási ünnepségén vesz részt a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. január 31-én. (MTI/EPApool/Chris Ratcliffe)

A brit-kínai „aranykor” kifejezés Hszi Csin-ping kínai elnök 2015-ös londoni látogatása alkalmával hangzott el első ízben, és azóta szokták használni a kétoldalú viszonyra vonatkozóan.

Theresa May a közép-kínai Vuhan ipari városban tett látogatást, majd onnan Pekingbe utazott tovább, ahol csütörtökön Hszi Csin-pinggel találkozik majd. A vizit pénteken ér véget Sanghajban.

Hírügynökségi jelentések szerint a kereskedelmi kérdések mellett a brit kormányfő tanácskozásain az éghajlatváltozás és az észak-koreai válság is napirendre kerül, valamint szó esik majd az emberi jogok és az egykori brit gyarmat Hongkong aktuális helyzetéről is.

Korábban írtuk: A TPP felé kacsintgat Nagy-Britannia

Forrás: MTI/Hszinhua/Reuters/AFP/dpa

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »