A dél-jemeni szakadárok elfoglalták Ádent

A dél-jemeni szakadárok kétnapi harc árán keddre elfoglalták egész Ádent, és a nemzetközileg elismert kormány tagjait az elnöki palotába szorították – közölték helyi lakosok.

Hírügynökségek ezzel összefüggésben azt írják, hogy teljesen felbomlani látszik a valamikori szövetség az Irán által támogatott húszi lázadók ellen, amely az Egyesült Arab Emírségek által támogatott Déli Átmeneti Tanács (DÁT) lázadócsoport és a szaúdi száműzetésben élő Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erők között jött létre tavaly. Az emírségek a szaúdi vezetésű, húszik elleni arab katonai koalíció fontos tagja.

A független Dél-Jemen feltámasztásáért küzdő Déli Átmeneti Tanács heves tüzérségi és harckocsitűzzel megszerezte a kormányerőktől az utolsó negyedet is a kikötővárosban, miután előzőleg még csak arról érkeztek jelentések, hogy elfoglalták a kormánynegyedet és bekerítették az elnöki palotát.

Áden, 2018. január 28. A szeparatista Déli Mozgalom katonái járõröznek a dél-jemeni kikötõvárosban, Adenben, a kormányerõk és a húszi felkelõk között kitört összecsapások után 2018. január 28-án. Az utcai harcokban legkevesebb húszan vesztették életüket és több mint 30-an megsebesültek. Ahmed bin Dager jemeni kormányfõ felszólította a szaúdi vezetésû arab koalíció tagállamait, hogy mentsék meg Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök átmeneti fõvárosát, Ádent attól, hogy elfoglalják a szeparatista erõk. (MTI/EPA)

Áden, 2018. január 28.
A szeparatista Déli Mozgalom katonái járőröznek a dél-jemeni kikötővárosban, Ádenben, a kormányerők és a húszi felkelők között kitört összecsapások után 2018. január 28-án. Az utcai harcokban legkevesebb húszan vesztették életüket és több mint 30-an megsebesültek. Ahmed bin Dager jemeni kormányfő felszólította a szaúdi vezetésű arab koalíció tagállamait, hogy mentsék meg Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök átmeneti fővárosát, Ádent attól, hogy elfoglalják a szeparatista erők. (MTI/EPA)

Aktivisták nyilvánosságra hoztak a közösségi médiában több olyan fényképet, amelyeken az 1990-ben megszűnt Dél-Jemen zászlaja leng a Hádihoz hű Elnöki Védelmi Erők alakulat támaszpontján, az észak-ádeni Dar Szaaad negyedben. A Déli Átmeneti Tanács fegyveresei korábban Áden központjában rohanták le a kormányalakulat két másik harcálláspontját.

Szemtanúk szerint több száz ember ünnepelte kedden Ádenben a Déli Átmeneti Tanács ottani győzelmét, és követelte Dél-Jemen újbóli kikiáltását.

A Szaba hírügynökség értesülése szerint a két napig tartó harcoknak 16 halálos áldozata van, 141-en pedig megsebesültek, a nemzetközi vöröskereszt azonban 36 halottról és 185 sebesültről tud.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek