Megszavazták a bizalmat Romániában az első női kormányfőnek

Bizalmat szavazott a román parlament hétfőn a Viorica Dancila vezette új szociálliberális kormánynak, ezáltal Romániának először lesz női miniszterelnöke.

A kabinetnek – a beiktatáshoz szükséges 233 helyett – 282 törvényhozó szavazott bizalmat: a PSD-ALDE koalíció kormányát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői is támogatták. 132 törvényhozó a Dancila-kormány beiktatása ellen voksolt.

Dancila a bizalmi szavazás előtt elhangzott parlamenti beszédében a Szociáldemokrata Párt (PSD) 2016-os választási győzelme nevében kért bizalmat. Szerinte a parlamentnek nem személyekről kell döntenie, a PSD a programjával nyert választói felhatalmazást, a kormány csak végrehajtója ennek a programnak.

Az új kormány legfőbb célkitűzése, hogy 2020-ra Románia a rangsor első felébe kerüljön a legerősebb európai gazdaságok listáján, megteremtve a feltételeit annak, hogy a fiatalok ne külföldön keressék boldogulásukat, akik pedig elmentek, azok térjenek haza – mutatott rá a kormányfő. Beszédében az infrastruktúra korszerűsítésére, a lakosság jövedelmének növelésére, és a bürokrácia visszaszorítására, a közigazgatás reformjára helyezte a hangsúlyt.

Dancila elődeihez hasonlóan 350 kilométernyi új autópályát, 250 kilométernyi korszerűsített vasutat ígért 2020 végéig. Folytatódik a minimálbér fokozatos emelése oly módon, hogy 2020-ig meghaladja a 300 eurót – tette hozzá.

Bukarest, 2018. január 29. Viorica Dancila kijelölt román miniszterelnök hivatali esküt tesz, miután a román törvényhozás bizalmat szavazott az új szociálliberális kormányának Bukarestben 2018. január 29-én. Románia történelmében először tölti be nő a kormányfői posztot az 54 éves Dancila személyében. (MTI/EPA/Bogdan Cristel)

Bukarest, 2018. január 29.
Viorica Dancila kijelölt román miniszterelnök hivatali esküt tesz, miután a román törvényhozás bizalmat szavazott az új szociálliberális kormányának Bukarestben 2018. január 29-én. Románia történelmében először tölti be nő a kormányfői posztot az 54 éves Dancila személyében. (MTI/EPA/Bogdan Cristel)

Liviu Dragnea, a legnagyobb frakcióval rendelkező PSD elnöke azt mondta: Románia kormánya az európai értékeket betartva, az ország stratégiai partnereivel együttműködve, de elsősorban a román állampolgárok érdekében fog kormányozni.

Raluca Turcan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt frakcióvezetője alkotmánysértőnek nevezte, hogy Liviu Dragnea a pártszékházból irányítja a kormányt, amelyben a miniszterelnök nem döntéshozó, még csak nem is ügyintéző, hanem egyszerű végrehajtó.

A szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna szerint a gyakori kormányválságoknak egyetlen oka az, hogy a már priusszal rendelkező és újabb ügyekben megvádolt Dragnea nem akar börtönbe kerülni. A politikus szerint a Dancila-kormány valódi megbízatása az, hogy politikai pórázra kösse az igazságszolgáltatást, és ha ez nem sikerül neki, ugyanúgy feláldozzák, mint elődeit.

Kelemen Hunor parlamenti beszédében elmondta: az RMDSZ képviselői és szenátorai adnak még egy esélyt a kormánykoalíciónak, nemcsak azért, mert a választási győzelem után a PSD-ALDE felelőssége a kormányzás, hanem azért is, mert a koalíciónak a „nehéz időkben is” eltökélt szándéka volt őszinte párbeszédet folytatni a magyar érdekképviselettel.

A parlament bizalmi voksa után az új román kormány tagjai hétfő este teszik le a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az államfő még mindig aggódik

Klaus Iohannis román államfő a kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció választási ígéreteinek teljesítését kérte számon hétfő este, miután a Viorica Dancila vezette új kormány letette a hivatali esküt a bukaresti elnöki palotában.

A jobboldali elnök éles szavakkal bírálta politikai ellenfeleinek eddigi teljesítményét, emlékeztetve arra, hogy ez a PSD-ALDE koalíció immár harmadik kormánya egy év alatt, az előző két kabinet „kudarca” után. Iohannis rámutatott: hatalmas szakadék tátong a koalíció választási ígéretei és a kormányzati szinten megnyilvánuló jelenlegi „fejetlenség és kapkodás” között.

„Nincs említésre érdemes előrelépés az egészségügy és oktatás terén, az infrastruktúra fejlesztési projektek teljes hiányukkal keltenek feltűnést. Az igazságszolgáltatásban azonban az érintettek érveit és külföldi partnereink figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyva erőltetik a törvényi keret megváltoztatását” – mondta Iohannis.

Az elnök arra figyelmeztette az új kormányt és a beiktatási ünnepségen jelen lévő házelnököket, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése elfogadhatatlan, a koalíciónak nem szabad figyelmen kívül hagynia az utcákon egy éve tüntető százezrek üzenetét.

Az elnök szerint a béremelések ígéretében is csalódniuk kellett a román állampolgároknak, akik a kormány adópolitikai intézkedései (a munkavállalókra terhelt járulékfizetési kötelezettségek) nyomán most arra panaszkodnak, hogy növekedés helyett csökken a bérük.

Iohannis rámutatott: 2018-ban az ország a modern Románia létrejöttének centenáriumát ünnepli, a társadalomnak azonban nincsenek összefogást teremtő közös célkitűzései, csak beteljesületlen elvárásai.

Az elnök végül sok sikert kívánt az új kormánynak ahhoz, hogy teljesítse a jogos társadalmi várakozásokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »