2020 végéig csendes EU-tag maradhat Nagy-Britannia

Körülbelül másfél évvel az Egyesült Királyság tervezett európai uniós kiválása után, 2020. december 31-én zárnák le a bennmaradó tagállamok a Brexitet követő esetleges átmeneti időszakot, melynek során a szigetországnak továbbra is teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, a döntéshozatalban viszont már nem vehetne részt.

A huszonhetek európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek hétfői brüsszeli ülésén jóváhagyott tárgyalási irányelvek értelmében az Egyesült Királyság az átmeneti időszakban is része lenne a vámuniónak és az egységes piacnak, be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az újonnan elfogadott szabályokat is, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, azonban már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

Ezzel a megoldással Nagy-Britannia gyakorlatilag újabb két évet kapna közel teljes jogú uniós tagországként arra, hogy eldöntse, hogyan tovább…

  • Kapcsolódó cikkeink:

Brexit: az átmeneti időszakot reklámozzák a brit szakminisztériumok

Tusk és Juncker nyíltan kiállt a Brexit visszafordítása mellett

Egyes tagállamok azt is el szerették volna érni, hogy az átmeneti időszak kiterjeszthető legyen, amennyiben a felek a kitűzött határidőig nem tudnak megállapodni a főbb kérdésekben. Egyebek mellett Franciaország azonban ellenezte a javaslatot, és a szövegbe így bekerült, hogy „világosan meg kell határozni és pontosan megszabott időtartamra kell korlátozni” ezt az időszakot.

Forrás: MTI / Kitekintő

 

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »