Sztrájkot hirdetett a legnagyobb német szakszervezet

Egynapos sztrájkot tart jövő héten a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall, miután 16 órás egyeztetés után sem sikerült több pontban megállapodniuk a dolgozók képviselőinek a munkaadókkal. A sztrájkot szerda és péntek között tartják, hogy pontosan melyik nap, arról a jövő hét elején születik döntés.

A németországi fém- és elektronikai ipar 3,9 millió dolgozójának érdekeit képviselő szakszervezet egyebek között a 28 órás munkahét bevezetésének a lehetőségét követeli két évre azok számára, akik ezt kérik, továbbá 8 százalékos béremelésért is küzd. Az IG Metall szerint be kell vezetni, hogy a dolgozók heti 28 órára csökkenthessék munkaidejüket a jelenlegi 35 óráról két évi időtartamra, gyermek, idős vagy beteg emberek gondozása címén, és a kieső bér egy részét a munkaadó pótolja.

A munkaadói oldal 2 százalékról 6,8 százalékra változtatta bérnövelési ajánlatát. Jelezte ugyanakkor, hogy a rövidített heti munkaidőre vonatkozó szakszervezeti javaslatot mindaddig nem hajlandó elfogadni, amíg nem kap felhatalmazást a munkaidő meghosszabbítására akkor, amikor úgy látja, hogy erre szükség van.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Történelmi csúcson Németország lakossága

Németországban egyre nagyobbak a jövedelmi különbségek

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »