Szerbia az usztasa rezsim rehabilitációjával vádolja Horvátországot

A horvát külügyminisztérium vasárnap hazugságnak és sértőnek nevezte Ivica Dacic szerb külügyminiszter azon kijelentését, amelyben közvetetten azzal vádolta meg Horvátországot, hogy rehabilitálja és újraéleszti az usztasa rezsimet.

Felvetődik a kérdés, Szerbia valóban jószomszédi viszonyt akar-e kialakítani Horvátországgal – olvasható a horvát külügyminisztérium által vasárnap közzétett közleményben.

A szerb kormány által a jasenovaci koncentrációs táborról New Yorkban, az ENSZ-székhelyén rendezett kiállítás pénteki megnyitóján a szerb külügyminiszter arról beszélt: a kiállítás célja, hogy a jasenovaci usztasa táborban a második világháborúban elkövetett bűncselekmények ne kerüljenek felejtésre, valamint hogy megakadályozzák az usztasa rezsim rehabilitációját és újraélesztését. „Nagy volt az ellenállás egy állam részéről, hogy a kiállítást ne lehessen megtartani az ENSZ-ben” – tette hozzá.
A szerb diplomácia vezetője beszédében egyebek között felszólította Andrej Plenkovic horvát kormányfőt, hogy rója le kegyeletét az áldozatok előtt, valamint azt is mondja ki nyíltan, kik voltak az áldozatok.

A horvát külügyi tárca szerint Dacic kijelentése megmutatta, hogy Szerbia továbbra is visszaél a jasenovaci áldozatok emlékével, valamint napi belpolitikai célokra használja fel azokat.

Zágráb korábban azzal vádolta Belgrádot, hogy a kiállítás anyaga számos hamis információt és adatot közöl. Az esetről a világszervezetet is tájékoztatta a horvát külügyminisztérium, ezért a szervezőknek el kellett távolítaniuk néhány elemet a tárlatról. A tárca nem tért ki arra, hogy mi volt a vita tárgya, de az ENSZ elhatárolódott a rendezvénytől, azzal az indokkal: a tartalomért kizárólag a szervezőké a felelősség.

A jasenovaci koncentrációs táborban, amelyet horvát Auschwitzként is emlegetnek, becslések szerint mintegy 80-90 ezer ember halt meg a második világháború idején. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat és olyan horvátokat is kivégeztek, akik nem értettek egyet a világháború idején kikiáltott Független Horvát Állam (NDH) nevű, usztasák vezette, a náci Németországgal szövetséges bábállam rendszerével. Az áldozatok között sok ezer gyermek is volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »