Washington szankciókat vet ki oroszok és ukránok ellen

Washington szankciókkal sújtott orosz tisztségviselőket és ukrajnai oroszbarát szeparatistákat Moszkva ukrajnai beavatkozása és a Krím félsziget bekebelezése miatt. Oroszország romboló hatásúnak minősítette a döntést.

A szankciókkal sújtott személyek és vállalatok listáját az amerikai pénzügyminisztérium tette közzé honlapján pénteken. A tárca 14 ukrán és 8 orosz állampolgár, köztük Andrej Cserezov orosz energetikai miniszterhelyettes ellen hozott szankciókat, továbbá büntetőintézkedésekkel sújtott 19 orosz vállalatot, közülük kiemelendő egy Lengyelországban bejegyzett ukrán kereskedelmi cég, valamint egy Grúziában bejegyzett orosz vállalat.

Amerikai információk szerint valamennyien ukrán szeparatistákkal állnak kapcsolatban, és az ukrán állampolgárok között vannak, akik a donyecki és a luhanszki térségben miniszteri címet viselnek. Az orosz Cserezovot korábban már az Európai Unió is szankciókkal sújtotta, mert szerepet játszott Oroszországba szánt turbinák Krímbe szállításában.

A szankciókat éppen pénteken hozták nyilvánosságra Washingtonban, amikor Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója a davosi világgazdasági konferencián az ukrán elnökkel folytatott megbeszéléseket.

Közben az amerikai külügyminisztérium közleményben ítélte el Grúzia szuverenitásának orosz megsértését. A Heather Nauert külügyi szóvivő által aláírt közlemény elítéli, hogy az orosz föderáció közös haderőről szóló megállapodást ratifikált a grúziai szakadár Dél-Oszétia vezetőivel.

„Nem ismerjük el ezt az úgynevezett egyezményt, amely nem jelent érvényes nemzetközi megállapodást” – fogalmazott a külügyi közlemény.
A külügyminisztérium egyúttal azt is leszögezte, hogy az Egyesült Államok álláspontja Abháziával és Dél-Oszétiával kapcsolatban megingathatatlan: teljes mértékben támogatja Grúzia területi sérthetetlenségét a nemzetközileg elismert határok között.

A minisztérium arra is sürgette Oroszországot, hogy vonja vissza erőit a 2008-as tűzszünet előtti állásaiba és álljon el Grúzia e két területének, Abháziának és Dél-Oszétiának önálló államként történt elismerésétől.

Az orosz parlament alsóházának elnöke szerint a Washingtoni döntés romboló hatású, amely tovább rontja Moszkva és Washington kapcsolatait. Oroszország meg fogja torolni az új szankciókat – mondta Leonyid Szluckij a Ria Novosztyi hírügynökség szerint.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »