Dzsafari elutasította a szíriai békefolyamatot újjáélesztő dokumentumot

A szíriai politikai rendezésről Bécsben tárgyaló Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet pénteken elutasította azt a békefolyamat újraélesztéséről szóló dokumentumot, amelyet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Szaúd-Arábia és Jordánia állított össze január közepén.

Az ENSZ égisze alatt az osztrák fővárosban tartott tárgyalási forduló utolsó napján a kormányküldöttség vezetője kijelentette:  „a  dokumentum teljességgel elfogadhatatlan és – mint fogalmazott –  nem éri meg még a tintát se, amellyel írták”, „a szíriai nép vére tapad” a dokumentumot kezdeményező öt állam  kezéhez.

Dzsafari egyben úgy értékelte, hogy mindez  sikertelen kísérlet a genfi béketárgyalások és az Oroszország, Irán és Törökország kezdeményezésére január 29-30-án Szocsiban megrendezésre kerülő Szíria-kongresszus megtorpedózására.
„Hogyan is tudna az Egyesült Államok, amely az Iszlám Állam terrorszervezetet  létrehozta, támogatta,  védte, illetve maga is támadást intézett a szíriai terület ellen, politikai megoldásról és Szíria jövőjéről beszélni?” –  tette fel a kérdést a kormánydelegáció vezetője. Egyben azzal vádolta meg Nagy-Britanniát és Franciaországot, hogy vakon követik az Egyesült Államokat.

Január 12-én Washingtonban az öt állam egy nem hivatalos dokumentumot készített elő a hetedik évébe lépett konfliktus rendezésre. Az irat tartalmát nem tették közzé, de a libanoni al-Majadín televízió saját forrásokra hivatkozva pénteken jelentette: abban egyebek mellett arról van szó, hogy Szíriát parlamentáris demokráciává alakítanák át. A damaszkuszi vezetéshez közel álló tévécsatorna közölte azt is: az államot decentralizálnák és külföldi felügyelet mellett egy sor reformfolyamatot indítanának el a harcok lezárását követően.

Bassár Dzsafari ugyanakkor utalt arra, hogy  nagy reményeket fűz a szíriai kormánnyal szövetségesi viszonyban álló Oroszország által szervezett Szíria-konferenciához. Mint mondta, a tanácskozás célja, hogy egy külföldi beavatkozástól mentes belső szíriai párbeszéd induljon. Hozzáfűzte: a szíriai nemzeti párbeszéd kongresszusán mintegy 1600 küldött vesz részt a közel-keleti állam társadalmának különböző rétegei képviseletében.

Dzsafari elmondta: az ENSZ szíriai különmegbízottjával, Staffan de Misturával folytatott bécsi tárgyalásokon a Szocsiban megrendezésre kerülő konferenciára összpontosítottak.
Jahja al-Aridi, az ENSZ égisze alatt zajló béketárgyalásokon részt vevő szíriai ellenzék szóvivője csütörtökön a fárszi nyelvű Radio Farda műsorában azt állította: Oroszország a Szocsiban megrendezendő Szíria-konferencián arra törekszik, hogy hosszú időre bebetonozza Szíria megszállását és Bassár el-Aszad elnök hatalmát.

A szíriai konfliktus rendezéséről két tárgyalási folyamat is zajlik párhuzamosan: az egyik az ENSZ égisze alatt, míg a másik Oroszország, Törökország és Irán vezetésével. Ez utóbbit nyugati megfigyelők bizalmatlanul szemlélik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »