Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította Navalnij fellebbezését

Elutasította az orosz legfelsőbb bíróság elnöksége pénteken Alekszej Navalnij fellebbezését az elnökválasztási küzdelemből történt kizárása ügyében, ezzel az ellenzéki politikus kimerítette az orosz jogrend szerinti összes jogorvoslati lehetőségét.

Az orosz Központi Választási Bizottság az év végén azért utasította el Navalnij elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését, mert két gazdasági bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott, emiatt pedig tíz évig nem gyakorolhatja passzív választójogát. A 41 éves politikus, aki válaszul választási bojkottot hirdetett meg, vasárnapra több városban megtartandó „választói sztrájkra” szólított fel.

A moszkvai városi hatóságok pénteken arra figyelmeztettek, hogy a megmozdulást nem engedélyezték, és jogi intézkedéseket helyeztek kilátásba a politikussal szemben. Dmitrij Peszkov kijelentette: a választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, így azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak.

Alekszej Navalnij a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be, míg 2017-ben tízezreket megmozgató két országos korrupcióellenes tüntetést is képes volt megszervezni. Kampánystábja pénteken közölte, hogy aktivistáit négy városban őrizetbe vették.

Oroszországban március 18-án tartják az elnökválasztást, amelyen a várakozások szerint Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő független jelöltként indulva fölényes győzelmet arat majd.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »