A mosógéppiacon indult el az amerikai vámháború

Donald Trump amerikai elnök a napelemekre és a mosógépekre vonatkozó magas vámtarifákról írt alá rendeletet – sajtóértesülések szerint a kormányzat újabb szektorokban készít elő védővámokat.

Az importból származó napelemekre 30 százalékról, a nagy teljesítményű mosógépeknél pedig 50 százalékról indul a vámtarifa, amelynek mértékét évente, fokozatosan csökkentik majd. Az erről szóló rendelkezés aláírásakor Donald Trump újságíróknak leszögezte: az „Amerika az első” gondolat jegyében fogant politika egyik lépéséről van szó.

Donald J. Trump a vámtarifákról szóló rendelet aláírása előtt a Fehér Házban, Washingtonban, 2018. január 23-án. A kormányzat védővámokat vetett ki az importált napelem-panelekre és mosógépekre, hogy ezzel segítse a hazai gyártókat. EPA/MIKE THEILER / POOL

Donald J. Trump a vámtarifákról szóló rendelet aláírása előtt a Fehér Házban, Washingtonban, 2018. január 23-án. A kormányzat védővámokat vetett ki az importált napelempanelekre és mosógépekre, hogy ezzel segítse a hazai gyártókat.
EPA/MIKE THEILER / POOL

Az elnök azzal érvelt: az importot felváltó hazai áruk forgalmazásával amerikai munkahelyeket teremtenek. A bejelentésre pozitívan reagáltak az amerikai napelemgyártók részvényei, a mosógéppiacon aktív Whirlpool árfolyama pedig 5%-ot emelkedett és 200 új munkahely létrehozását helyezték kilátásba.

Több amerikai lap egybehangzó információi szerint a kormányzat a következő hetekben az import acélra és alumíniumra szintén magas vámot kíván kivetni. A kereskedelmi minisztérium már a múlt héten átküldte ajánlásait a Fehér Házba, javasolva az acélimport megvámolását, ami elsősorban Kínát érintené.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump még tavaly felkérte a tárcát: vizsgálja meg, milyen mértékű nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha az amerikai acél- és alumíniumszükséglet jó részét importból fedezik.

Dél-Korea máris reagált

Dél-Korea növeli beruházásait a napelem iparban és egyszerűsíti az ágazat szabályozását annak érdekében, hogy ezzel is támogassa az Egyesült Államokban korlátozásokba ütköző vállalatait – jelentette ki a szöuli kereskedelmi, ipari és energiaügyi minisztérium energiaipari osztályának a vezetője, Park Won-ju.

Közölte: a minisztérium azzal párhuzamosan, hogy panasszal él a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Egyesült Államok által bevezetett magas importvámok miatt, megkeresi a módját a hazai gyártók támogatásának is az eléjük emelt nehézségek leküzdésében. Az amerikai importvámok bevezetése ugyanis nagy érvágást jelent a dél-koreai napelem-gyártó vállalatoknak – mondta.

Dél-Korea a megújuló energiaforrások részarányát a 2016-os 7 százalékról 20 százalékra tervezi emelni áramfogyasztásában 2030-ig.

„A napenergia az egyik legfontosabb környezetbarát energiaforrás. A kormány ezért egyszerűsíteni kívánja a napelem-farmok létesítésének szabályozását és keresi a lehetőségeket jövedelmezőségük javítására is” – jelentette ki Park Won-ju vállalati vezetőkkel folytatott megbeszélésén.

„Ha a dél-koreai vállalatok át tudják vészelni a mostani nehézségeket, az egyúttal hozzájárul nemzetközi versenyképességük javításához is” – fogalmazott. A minisztérium adatai szerint dél-koreai cégek tavaly 1,3 milliárd dollár értékben exportáltak napelemeket az Egyesült Államokba sorban a harmadikként Kína és Malajzia után.

Forrás: MTI/Yonhap/Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »