Kezd eldurvulni az afríni hadművelet

Szíriából kilőtt rakéták csapódtak be vasárnapra virradóra a dél-törökországi Kilis tartomány területén, miután a török hadsereg hadműveleteket kezdett a kurdok felügyelete alatt álló Afrín térségében – jelentette az Anadolu állami hírügynökség.

A rakéták lakott területeket értek – mondta Mehmet Tekinarslan kormányzó. Hozzátette: a csapások során egy ember könnyebb sebeket kapott. Az Anadolu biztonsági körökre hivatkozva közölte, hogy több épület is megrongálódott.

A YPG, amelyet Ankara a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tart, nem sokkal ezelőtt leszögezte: visszavág Törökországnak. A Washington támogatását élvező milícia szerint a török légierő civilek lakta területeket támadott.

„Legyőzzük ezt az agressziót, ahogy eddig is legyűrtük a falvaink és városaink elleni hasonló támadásokat” – hangsúlyozta az YPG. A félkatonai szervezet felszólította az észak-szíriai férfiakat és nőket, hogy csatlakozzanak hozzá Afrín védelme érdekében.

Több áldozata is van a harcoknak

Hat civil és három fegyveres vesztette életét a kurdok felügyelete alatt álló, északnyugat-szíriai Afrín térségére mért török légicsapásokban szombaton – mondta el Biruszk Haszaka, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia szóvivője. Egy fegyveres az YPG tagja volt, míg a másik kettő annak női alakulatában, az YPJ-ben harcolt. A bombázásban 13 civil megsebesült – tette hozzá Haszaka.

A török hadsereg közleményében azt írta: a légierő 108, a kurd harcosokhoz köthető célpont ellen hajtott végre légicsapást. Az Olajág nevet viselő műveletben 72 repülőgép vett részt, és mindegyikük sértetlenül visszatért bázisára. A török médiában közzétett felvételek szerint több páncélozott jármű és harckocsi érkezett Szíria török ellenőrzés alatt álló részére az öncüpinari határátkelőn keresztül a szárazföldi offenzíva előkészületeként.

Binali Yildirim török kormányfő elmondta, hogy – a fejlemények függvényében – vasárnap megkezdődhetnek a szárazföldi műveletek.

epa06454810 Members of Free Syrian Army (Turkey-backed) fighters tour with their guns as they hold Turkish and their flag in the Syria city of Azez, near the Syrian-Turkish border, 19 January 2018. Report state that the Turkish army is preparing for an operation in Syria against the Kurdish Popular Protection Units (YPG) forces. EPA/HASAN KIRMIZITAS

A Törökország által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg harcosai a török határhoz közeli Azaz városában 2018 január 19-én. EPA/HASAN KIRMIZITAS

A damaszkuszi külügyminisztérium elítélte Afrín bombázását, és cáfolta, hogy Ankara előre értesítette volna a támadásról – írta a SANA szíriai állami hírügynökség. A külügyi tárca Szíria szuverenitásának megsértéseként értékelte a lépést, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy állítsa meg a török támadást.

Eközben az orosz külügyminisztérium közleményében aggályát fejezte ki a fejlemények miatt, és jelezte: lankadatlan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását: „Visszafogottságra szólítjuk fel a szembenálló feleket” – írta a tárca.

A támadást követően Szergej Lavrov orosz, és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett a stabilitás biztosításához szükséges intézkedésekről, és a szíriai válság békés rendezésének előmozdításáról. Az orosz védelmi minisztérium közölte: visszavonta katonáit Afrín közeléből.

Frissítés: Megindult a török szárazföldi hadművelet is

A török haderő vasárnap a szárazföldi hadműveletet is megindította az YPG ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében – jelentette a Habertürk török hírportál, amelynek értesülése szerint a török különleges erők és a kommandósok két helyen lépték át a szíriai határt. A beszámoló a pontos helyszíneket nem ismerteti. A csapatok eddig 3,5 kilométeres mélységben hatoltak be Afrín területére és 17 aknamezőt számoltak fel.

Az Ihlas török hírügynökség úgy tudja, hogy a dél-törökországi Hatay tartomány felől harckocsik és más katonai járművek is átlépték a szíriai határt. Az Anadolu ezzel párhuzamosan arról írt, hogy az Ankarával szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) fegyveresei is megkezdték az előrenyomulást.

Az SZSZH fegyvereseinek haladását a háttérből a harckocsik közvetlenül segítik. Katonai források szerint az YPG tagjai a környék falvaiba húzódtak vissza, lakott területen kívül nem mutatnak határozott ellenállást. A hadművelet továbbra is tüzérségi és légi támogatás kíséri. A török haderő vasárnapi közleményben tudatta: a beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre.

Binali Yildirm török miniszterelnök vasárnap Isztambulban sajtóorgánumok vezetői előtt közölte: a szárazföldi hadművelet a határ menti Kilis tartomány Gülbaba nevű falujának külterületéről indult. Hozzátette: a beavatkozásnak 4 fázisa lesz, amelyek által 30 kilométeres sávban „biztonságos terület” jön majd létre. Hozzátette: a hadműveletnek eddig nincs török sebesültje. Ezzel egy időben az YPG azt állította, hogy a török haderő megpróbált ugyan benyomulni Afrínba, de heves harcokat követően visszaszorították őket.

  • Előzmények
Ankara azért indított hadműveletet a kurdok ellen Szíriában, mert Washington bejelentette, hogy 30 ezer fős új határvédelmi alakulat létrehozásán dolgozik a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség parancsnoksága alatt. Az YPG jelentős szerepet játszik a katonai koalícióban.

Damaszkusz csütörtökön óva intette Törökországot az afríni hadművelettől, mondván, a szíriai légvédelem készen áll arra, hogy megsemmisítse a Szíria légterébe behatoló török légi célpontokat.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Reuters/AFP/AP/Hszinhua/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »