A török haderő nem vesztegeti az idejét Szíriában

A török hadsereg szombaton újabb csapásokat mért észak-szíriai kurd célpontokra az afríni hadművelet keretében – közölték hivatalos források.

Egyelőre csak a tüzérség támadott a határon át, de bármikor megindulhatnak a török szárazföldi erők is – írta az AFP hírügynökség. A török tüzérség „jogos önvédelemből” mért csapásokat a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciának és a Kurd Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek állásaira Afrín város környékén, mert állítása szerint onnan támadás ért török területeket.

Az Emberi Jogok Szíriai megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat arról számolt be, hogy tüzérségi párbaj volt a török hadsereg és az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők nevű lázadószervezet között. Ez utóbbinak domináns tagszervezete a Népvédelmi Egységek. Az OSDH nem tud arról, hogy a tüzérségi harcnak volnának halottai vagy sebesültjei.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szombat hajnali értesülése szerint kurd fegyveresek megöltek négy török katonát, amikor ők szíriai területre próbáltak behatolni. Korábban az Anadolu török hírügynökség számolt be arról, hogy a török hadsereg különleges alakulatait a Szíriával határos déli fekvésű Hatay tartomány Kirikhan és Hassa városainak térségébe telepítették.

Nurettin Canikli török védelmi miniszter pénteken az A Haber török televíziónak adott interjújában kijelentette: a török tüzérség elmúlt napokban leadott lövéseivel „gyakorlatilag megkezdődött” a YPG által ellenőrzött északnyugat-szíriai Afrín térsége elleni hadművelet. Arra a kérdésre, hogy a szíriai határ átlépésére mikor kerül sor, a miniszter úgy válaszolt: „lehet, hogy ma, lehet, hogy holnap vagy talán még az este”.

Damaszkusz csütörtökön óva intette Törökországot az afríni hadművelettől, mondván, a szíriai légvédelem készen áll arra, hogy megsemmisítse a Szíria légterébe behatoló török légi célpontokat.

Ankara a törökországi kurd szeparatisták szervezetéhez (PKK) hasonló terrorszervezetnek tartja az Észak-Szíria túlnyomó részét ellenőrző YPG-t. Elemzők szerint ésszerűtlen volna a török hadsereg részéről bármilyen jelentősebb hadműveletet indítani a kurdok ellen Oroszország jóváhagyása nélkül, amelynek jó kapcsolata van az YPG-vel.

A YPG 2012-ben szerezte meg Afrínt a szíriai kormányerők visszavonulásával. A területen korábban 200 ezren éltek, de a menekültek révén ez a szám mára 500 ezerre nőtt. A lakosság mintegy felét arabok, a fennmaradó hányadot főként kurdok, kisebb részt pedig türkmének teszik ki. Az YPG nagyjából 10 ezer milicistája állomásozik Afrínban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/AP/Reuters/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »