Nemzetközi segítséget várnak a szíriai kurdok a törökök ellen

Az északnyugat-szíriai Afrín térségének török bombázása elleni fellépésre szólította fel a világ vezetőit szerdán a Demokratikus Egység Pártja (PYD) nevű, észak-szíriai kurd politikai tömörülés.

Ankara az elmúlt napokban küszöbönálló katonai műveleteket helyezett kilátásba Afrín ellen. A térség elleni török hadművelet bármely pillanatban megkezdődhet – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn.

„Afrín nincs egyedül” – áll a PYD közleményében, melyben megígérik, hogy Észak- és Kelet-Szíria is kiáll a régió mellett. Afrín egyike annak a három autonóm területnek, amely kurd erők és szövetségeseik ellenőrzése alatt áll.

A szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta a PYD fegyveres szárnya, a Népvédelmi Egységek (YPG) és szövetségesei önhatalmúlag autonóm kantonokat alakítottak ki az ország északi részén. Az általuk befolyásolt területeket kiterjesztették, miután az Iszlám Állam terrorhálózat elleni harchoz csatlakoztak az Egyesült Államok erői – annak ellenére, hogy Washington ellenzi függetlenedési terveiket. Törökország viszont egyenesen terrorszervezetnek tekinti a Washingtonnal szövetséges kurd szervezeteket is.

Kapcsolódó cikkünk: Az USA sem vonul ki Szíriából, Törökország aggódik

„Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy vállaljanak felelősséget a több mint egymillió, Afrínban élő emberért” – közölte a PYD. A párt azonnali cselekvésre sürgette az ENSZ-t, hogy lépjen fel annak értekében, hogy Szíria kurdok vezette északi és nyugati részei biztonságos területekké váljanak. „A török rezsim fenyegetést jelent a szíriai válság megoldására” – olvasható a közleményben.

Ankara terrorszervezetnek tekinti az YPG-t és attól tart, hogy a szíriai kurd fegyveresek térnyerése felerősíti a több mint tízmilliós, törökországi kurd kisebbség függetlenségi törekvéseit. Az YPG ugyanakkor meghatározó szerepet játszik a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű lázadószövetségben, amely az amerikai vezetésű koalíció legfontosabb helyi partnere az Iszlám Állammal szemben. Az SDF, amelyet az Egyesült Államok fegyverekkel és kiképzéssel is támogat, Szíria területének mintegy negyedét tartja az ellenőrzése alatt az ország északi és keleti részében.

Ankara azért készül hadműveletre a kurdok ellen Észak-Szíriában, mert Washington bejelentette, hogy 30 ezer fős új, határvédelmi alakulat létrehozásán dolgozik az SDF parancsnoksága alatt. A török elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok a tűzzel játszik, Törökország pedig csírájában fogja elfojtani ezt a „terrorhadsereget”.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »