Tusk és Juncker nyíltan kiállt a Brexit visszafordítása mellett

Az Európai Unió kapui továbbra is nyitva állnak az Egyesült Királyság előtt, amennyiben a szigetország felülvizsgálná a kilépésről szóló korábbi döntését – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden Strasbourgban arra utalva, hogy a Brexit folyamata még visszafordítható.

Tusk felszólalt az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, és David Davis brit Brexit-ügyi miniszter szavait idézte, amelyek szerint „ha egy demokráciának nincs lehetősége arra, hogy meggondolja magát, akkor már nem demokrácia”.

„Mi, itt a kontinensen nem gondoltuk meg magunkat, a szívünk továbbra is nyitva áll önök előtt” – üzent a briteknek az egykori lengyel kormányfő. Rámutatott: ha London ragaszkodik a kiváláshoz, akkor az „minden negatív következményével együtt” jövő év márciusában valósággá fog válni.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi koordinátora más szemszögből ugyan, de szintén arra világított rá, hogy a briteknek jobb lenne átgondolniuk döntésüket:

“Amit biztosan nem fogunk megengedni, az az, hogy a folyamat végén Nagy-Britannia jobb pozícióba kerüljön, mint ha az EU-n belül maradna. Mindig az unión belül maradás lesz a legjobb megoldás minden tagország számára.”

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke később úgy fogalmazott, reméli, hogy Londonban is jól hallották Tusk kijelentését a távozási döntés felülvizsgálatáról.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2018. január 16-án.  (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2018. január 16-án. (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Donald Tusk beszélt a migráció ügyéről is, figyelmeztetett, hogy az illegális bevándorlás a következő évtizedekben is problémát fog jelenteni, ezért állandó finanszírozási mechanizmusra és strukturált eszközökre van szükség. Elmondta, a migráció belső dimenzióját illetően továbbra sincs konszenzus az uniós tagországok között. Bár mindenki egyetért a szolidaritás fontosságában, arról nincs közös álláspont, hogy ez mit is jelentsen a gyakorlatban, de – mint kiemelte – júniusig megoldásra kell jutni.

Juncker szintén érintette a bevándorlási válság kérdését, leszögezve, hogy a közös kihívásokra csak az együttes, európai megközelítés jelenthet megoldást. Hozzátette, minden uniós tagállamnak szolidaritást kell mutatnia, és példaként említette, hogy a brüsszeli testület nagyra értékeli a líbiai határvédelem anyagi támogatását, amelyről a visegrádi országok vezetői decemberben megállapodtak.

A bizottság elnöke végezetül ismét azon véleményének adott hangot, hogy a bírálatok ellenére működik a menedékkérők EU-n belüli elosztását szolgáló mechanizmus, ugyanis a jogosultak több mint 95 százalékát már áthelyezték Olaszországból és Görögországból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Independent / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »