Ismét terítéken az iráni atomalku

Irán képes arra, hogy fokozza nukleáris tevékenységét, különösen az urándúsítás területén, ha az Egyesült Államok felmondja Teheránnak a nemzetközi közösséggel kötött 2015-ös atomalkuját – jelentette ki szerdán Behruz Kamálvandi, az iráni atomenergetikai szervezet (AEOI) szóvivője.

„Az AEOI-nak megvan a képessége arra, hogy fokozza tevékenységét számos területen, különösen az urándúsítást illetően abban az esetben, ha az Egyesült Államok eláll a megállapodástól” – idézte a szóvivőt a helyi sajtó.

Pénteken, január 12-én jár le ugyanis a határideje annak, hogy az amerikai elnök aláírja a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja a szerződésben foglaltakat. „Irán természetesen megteszi a szükséges lépéseket”, ha a szankciók felfüggesztését nem hosszabbítják meg.

Habár az üggyel kapcsolatosan legutóbb tartott beszédében az amerikai államfő nem mondta fel az iráni atomalkut, elutasította annak írásbeli igazolását, hogy Teherán eleget tesz a megállapodásban foglalt kötelezettségeinek, kijelentve, hogy Irán nem a megállapodás szellemében cselekszik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Moszkva kiáll az atomalku mellett

Oroszország kiáll az iráni nukleáris programról megkötött átfogó közös cselekvési terv mellett – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Mohamad Dzsavád Zarífot.

Lavrov leszögezte, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezérigazgatója szerint Teherán maradéktalanul teljesíti az iráni atomalku keretében vállalt kötelezettségeit. Az orosz diplomácia vezetője szerint Oroszország kiáll a 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodás mellett. Mint mondta, az alku jelentős mértékben hozzájárul a regionális stabilitáshoz, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásához.

Az orosz és az iráni külügyminiszter megerősítette a megállapodás végrehajtása melletti elkötelezettségét, az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint hangsúlyozták, hogy az átfogó közös cselekvési terv kudarca kedvezőtlenül befolyásolná a nemzetközi nukleáris leszerelési erőfeszítéseket. A felek szót ejtettek több fontos regionális kérdésről, beleértve a szíriai helyzetet.

Zaríf a moszkvai találkozón egyebek között további együttműködésre hívta fel az iráni atomalku részeseit. Arról is szólt, hogy Teherán és Moszkva „nagyon hatékonyan” működik együtt a terrorizmus és a szélsőségesség elleni küzdelemben. Szavai szerint Irán kész „egy irányban” haladni Oroszországgal és Törökországgal a politikai rendezést célzó szíriai nemzeti párbeszéd kongresszusának Szocsiban tervezett megrendezése érdekében.

Forrás: MTI/EFE

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »