A szenátus külügyi bizottsága elégedetlen Trump orosz politikájával

A szenátus külügyi bizottságának demokrata tagjai azzal vádolták meg Donald Trump amerikai elnököt, hogy tétlenül nézi az orosz befolyás növekedését hazájában és Európában – írta az AP amerikai hírügynökség szerdán.

A nap folyamán nyilvánosságra kerülő, a hírügynökség által előzetesen ismertetett jelentésükben  a demokraták Trump szemére vetették, hogy nincs stratégiai terve az orosz törekvéseket kivédeni igyekvő nyugati demokráciák erőfeszítéseinek támogatására, valamint az Egyesült Államok megvédésére.

A  beszámoló szerint az oroszok tevékenysége különösen intenzív 19 európai országban. Moszkva fegyvertárához tartozik a kibertámadás, a dezinformáció, a közösségi médiában folytatott titkos tevékenység, a szélsőséges politikai csoportok pénzelése, a korrupció, és egyes esetekben a gyilkossági kísérletek, illetve a katonai műveletek.

A 2016-os amerikai elnökválasztás óta ez az első kongresszusi beszámoló, amely átfogóan részletezi Moszkva demokráciák aláásására tett lépéseit. A demokraták úgy látják, Trump semmit sem tett annak érdekében, hogy ellensúlyozza Oroszország destabilizáló tevékenységét hazájában és szerte a világon.

„Amerikai elnök korábban soha nem vett ennyire semmibe egy ilyen súlyos és növekvő nemzetbiztonsági fenyegetést” – figyelmeztetett a több mint 200 oldalas jelentés, amelyet egyetlen republikánus sem írt alá a szenátus külügyi bizottságából. A beszámolót a bizottság legmagasabb rangú demokrata szenátora, a Marylandet képviselő Ben Cardin adta ki.

Cardin közleményében azt írta: mindent megtett azért, hogy az amerikaiak betekintést nyerhessenek Vlagyimir Putyin orosz elnök erőfeszítéseinek valódi terjedelmébe és mélységeibe.

„Miközben az elnök  gyakorlatilag tétlenül nézi az eseményeket, Putyin aszimmetrikus arzenálja egyre kifinomultabb,  és közben  annak jövőbeli lehetőségeit kutatja, hogyan akaszthatná meg a kormányzást, és csökkenthetné az Egyesült Államok és Európa által az elmúlt 70 évben kiépített demokratikus intézmények támogatottságát” – tette hozzá a szenátor.

A jelentés szerint az amerikai elnök helyett a kongresszusnak kell hangsúlyosabb szerepet játszania a demokrácia védelmében. A beszámoló meghallgatásokat és kétoldalú erőfeszítéseket ajánlott annak érdekében, hogy segíthessenek az orosz agresszióval szembesülő európai országoknak.

A nyolc fejezetből és számos függelékből álló dokumentum több mint harminc javaslattal állt elő az orosz befolyás kivédésére. Ezek között szerepel a külügyminisztérium Globális Fellépés Központja kapacitásainak maximális kihasználása, amelyet 2016-ban hoztak létre a terrorista propaganda leszerelésére, majd hatáskörét tavaly az orosz propagandára is kiterjesztették. A demokraták szerint emellett létre kellene hozni egy külön szervezetet a válaszadás koordinálására, valamint újabb szankciókat kellene bevezetni a felelősökkel szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »