Újabb lépést tett Venezuela a teljes csőd felé

Venezuela január elején újból nem rendezte hozamtartozását egyik kötvénye után – közölte az S&P Global Ratings. A hitelminősítő beszámolója szerint ezúttal 35 millió dollárnyi hozam kifizetésével maradt adós a kötvényeseknek Venezuela.

A dél-amerikai országnak idén 9 milliárd dollár adósságot kell rendeznie. A The Wall Street Journal szerint egyre több befektető és kereskedő gondolja úgy, hogy Venezuela egyszerűen képtelen lesz teljesíteni ezt – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az ország devizatartaléka már csak 9,770 milliárd dollár volt tavaly novemberben, miközben Venezuela teljes tartozása a külfölddel szemben eléri a 150 milliárd dollárt.

A Caracas Capital befektetési cég számításai szerint január 3-áig a venezuelai kormány és a PDVSA állami olajipari cég összesen 1,28 milliárd dollár adósság kifizetésével maradt el. Az S&P azzal számol, hogy egy újabb fizetéselmaradás valószínűsége 50 százalék körüli a következő három hónapban. A hitelminősítő szerint minden fizetéselmaradás csődnek tekinthető.

Venezuela már korábban is a világ egyik legkockázatosabb adósa volt C besorolással, amelyet az S&P és a Fitch novemberben RD (Restricted Default) – részleges csőd minősítésre rontott.

Venezuela az ország történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli át. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése és számos hibás gazdasági döntés miatt megroggyant, a helyi fizetőeszköz, a bolivár teljesen elértéktelenedett és az ország folyamatosan súlyos nyersanyag- és áruhiánnyal küzd.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »