Katalónia: megpróbálkozik a kormányalakítással a Ciudadanos elnökjelöltje

Inés Arrimadas, a katalán választásokon győztes Ciudadanos elnökjelöltje nem mond le arról, hogy megpróbáljon kormányt alakítani Katalóniában – annak ellenére sem, hogy pártja nem szerzett többséget a katalán parlamentben. A politikus erről az El País című országos napilapnak beszélt egy hétfőn megjelent interjúban.

„Szeretném kormányozni Katalóniát, de nem azért, hogy elnök lehessek, hanem mert szükséges más módon kormányozni, visszafordítani a helyzetet, visszatérni a törvényességhez, hogy ne menjen el több cég, hanem újabbak jöjjenek” – fogalmazott a liberális, középutas párt katalóniai vezetője.

Véleménye szerint azonban korai még a helyi elnökválasztásról beszélni, hiszen egyelőre az új katalán parlament sem alakult meg, az alakuló ülést január 17-én tartják. „Tesszük, amit tennünk kell, abban a pillanatban amikor kell” – tette hozzá.

Ines Arrimadas, a Ciudadanos (Állampolgárok) spanyol liberális középpárt jelöltje beszédet mond az előrehozott katalán regionális parlamenti választások napján, 2017. december 21-én, urnazárás után Barcelonában. A Ciudadanos megnyerte a választást, azonban a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget. (MTI/EPA/Javier Etxezarreta)

Ines Arrimadas, a Ciudadanos (Állampolgárok) spanyol liberális középpárt jelöltje beszédet mond az előrehozott katalán regionális parlamenti választások napján, 2017. december 21-én, urnazárás után Barcelonában. A Ciudadanos megnyerte a választást, azonban a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget. (MTI/EPA/Javier Etxezarreta)

A katalán vezető nyugalomra intette azokat, akik sürgetik parlamenti megmérettetését az elnöki posztért, kifejtve, hogy úgy véli: a konzervatív Néppárt (PP) és a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) saját „katasztrofális” választási szerepélésről kívánja ezzel elterelni a figyelmet. Hibáztatta a két hagyományos nagy pártot, amiért az elmúlt években tanúsított magatartásuk, döntéseik hozzájárultak a nacionalizmus növekedéséhez Katalóniában.

„Minden párt, amely hozzájárulhat ennek az őrületnek a megállításához, ami Katalóniában történik – a cégek menekülése, a társadalmi törés, a beruházások csökkenése – nyilvánvalóan szívesen látott” – mondta arról, hogy együttműködne-e a Katalónia közösen (Catalunya en Común) nevű baloldali párttal, amely nem támogatja a függetlenséget, de az arról tartott népszavazás megrendezését igen.

A baloldali párt korábban azt jelezte, hogy nem támogatja Arrimadas elnökségét, a politikus szerint azonban létrejöhet olyan politikai helyzet, amelyben ez változhat – például, ha ezen a döntésen múlna a helyi választások megismétlése.

Van realitása egy újabb előrehozott választásnak Katalóniában – jelentette ki.

Inés Arrimadas beszélt arról, hogy elképzelhetőnek tartja az együttműködést olyan személyekkel is, akik egyébként a katalán függetlenség támogatói, mert szerinte külön kell választani a függetlenségi pártokat és vezetőiket a függetlenséget támogató társadalmi valóságtól. Felelőtlennek nevezte a függetlenségpárti vezetőket, „akik tudva, hogy minden, amit állítanak hazugság, tovább hazudtak” ebben a választási kampányban.

Mint mondta, a választásokat követően Katalónia azt üzente Európának, hogy az első számú politikai erő világosan védi Katalónia egységét Spanyolország többi részével, és Európa többi részével, és ez nagy lépés.

A katalán politikus kitért arra is, hogy az új katalán törvényhozás kulcsa lesz az új parlamenti elnökség, ahogy az előző ciklusban is az volt, csakhogy akkor az a szeparatizmus szolgálatában állt. Győztes pártként igényt tartanak a házelnöki posztra – mondta Inés Arrimadas.

Katalóniában december 21-én tartottak előrehozott választásokat, amelyek eredményeképpen az egységpárti Állampolgárok (Ciudadanos) párt 37 mandátummal az új törvényhozás legnagyobb képviselőcsoportját alakíthatja meg, míg a külön induló függetlenségpárti pártok összesen 70 képviselővel megszerezték a többséget a 135 fős törvényhozásban.

A függetlenségi képviselők közül azonban nyolc politikus mandátuma kérdéses, mivel vagy előzetes letartóztatásban, vagy pedig Brüsszelben vannak. Utóbbiak ellen ráadásul letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban – köztük van Carles Puigdemont leváltott katalán elnök is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »