Kína készpénzfelvételi korlátozásokat vezetett be a tőkekiáramlás megfékezésére

Kína legújabb devizaszabályozása szigorú korlátok közé szorítja a kínai bankkártyával történő külföldi készpénzfelvételeket. Ez év januárjától külföldön éves szinten legfeljebb 100.000 jüan (kb. 15.370 dollár) értékű pénz vehető fel és egy napi 10.000 jüanos limitet is bevezettek. A kezdeményezés célja a pénzmosás, a terrorizmus anyagi támogatása és adóelkerülés elleni küzdelem.

Az új szabályzat szerint, azoknak a személyeknek, akik meghaladják az éves limitet, felfüggesztik a további külföldi készpénzfelvételi lehetőségét az adott év hátralévő részére és a következő teljes évre is – tudatta a honlapján egy közleményben a devizaügyletekért felelős állami szervezet. Az eredményesség érdekében egy napi listát állítanak össze az aktuálisan érintett személyekről és a bankoknak még aznap délután 5 óráig fel kell függeszteniük az erre a listára felkerült bankkártyákat.

Egy másik szabály értelmében a kínai bankkártya használók külföldi készpénzfelvétele napi szinten nem haladhatja meg a 10.000 jüant, ellenkező esetben szintén letiltják a bankkártyáikat. Az új szabályok 2018. január 1-étől hatályosak, de a bankok 2018. április 1-jéig kaptak időt a szükséges módosítások elvégzésére.

Kína már hónapokkal ezelőtt hozzálátott a külföldi bankkártya tranzakciók szigorúbb szabályozásához a határokon átnyúló illegális átutalások és a pénzmosás megfékezése érdekében. Tavaly szeptemberben óta a devizaügyletekért felelős államigazgatóság szabályozása értelmében a kínai bankoknak jelentést kell készíteniük az összes náluk regisztrált külföldi készpénzfelvételről, és az összes 1.000 jüant meghaladó egyéb tranzakcióról.

A szigorítások eredményeképpen Kína devizatartaléka 2017 novemberében már a tizedik egymást követő hónapban emelkedett, a jüan pedig tovább erősödött, ami szintén jelentős mértékben hozzájárul a tőkekiáramlás csökkenéséhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »