Kína készpénzfelvételi korlátozásokat vezetett be a tőkekiáramlás megfékezésére

Kína legújabb devizaszabályozása szigorú korlátok közé szorítja a kínai bankkártyával történő külföldi készpénzfelvételeket. Ez év januárjától külföldön éves szinten legfeljebb 100.000 jüan (kb. 15.370 dollár) értékű pénz vehető fel és egy napi 10.000 jüanos limitet is bevezettek. A kezdeményezés célja a pénzmosás, a terrorizmus anyagi támogatása és adóelkerülés elleni küzdelem.

Az új szabályzat szerint, azoknak a személyeknek, akik meghaladják az éves limitet, felfüggesztik a további külföldi készpénzfelvételi lehetőségét az adott év hátralévő részére és a következő teljes évre is – tudatta a honlapján egy közleményben a devizaügyletekért felelős állami szervezet. Az eredményesség érdekében egy napi listát állítanak össze az aktuálisan érintett személyekről és a bankoknak még aznap délután 5 óráig fel kell függeszteniük az erre a listára felkerült bankkártyákat.

Egy másik szabály értelmében a kínai bankkártya használók külföldi készpénzfelvétele napi szinten nem haladhatja meg a 10.000 jüant, ellenkező esetben szintén letiltják a bankkártyáikat. Az új szabályok 2018. január 1-étől hatályosak, de a bankok 2018. április 1-jéig kaptak időt a szükséges módosítások elvégzésére.

Kína már hónapokkal ezelőtt hozzálátott a külföldi bankkártya tranzakciók szigorúbb szabályozásához a határokon átnyúló illegális átutalások és a pénzmosás megfékezése érdekében. Tavaly szeptemberben óta a devizaügyletekért felelős államigazgatóság szabályozása értelmében a kínai bankoknak jelentést kell készíteniük az összes náluk regisztrált külföldi készpénzfelvételről, és az összes 1.000 jüant meghaladó egyéb tranzakcióról.

A szigorítások eredményeképpen Kína devizatartaléka 2017 novemberében már a tizedik egymást követő hónapban emelkedett, a jüan pedig tovább erősödött, ami szintén jelentős mértékben hozzájárul a tőkekiáramlás csökkenéséhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC ; szemlézte: Pallos Judit

Felkapott hírek

Friss hírek

Róma, 2018. január 11.
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetõje a Porta a Porta címû beszélgetõs mûsor felvételén a RAI olasz állami rádió- és televíziótársaság római stúdiójában 2018. január 11-én. A politikus-üzletembert a március 4-én esedékes olasz parlamenti választásokkal kapcsolatban hívták meg a mûsorba. (MTI/AP/Andrew Medichini)

Silvio Berlusconi sikerének titka

Silvio Berlusconi három alkalommal volt olasz miniszterelnök. A különféle botrányok és az adócsalás miatti elítélése ellenére a 81 éves médiamogul ismét az olasz politika középpontjában áll és kulcsfontosságú szerepet tölthet be a közelgő választásokon. Hogyan lehetséges ez?

Read More »