Sikertelenül zárult Macron és Erdogan párizsi találkozója

Nem lehetséges előrehaladás Törökország európai uniós csatlakozásában a tavaly júliusi államcsínykísérlet utáni nagyszabású megtorlás és az emberi jogok helyzetével kapcsolatos aggodalmak miatt – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Párizsban pénteken, miután az Élysée-palotában tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

A mai volt Erdogan európai uniós tagországban tett első fontos látogatása a 2016. júliusi törökországi puccs óta, és a vizit heves bírálatokat váltott ki Franciaország-szerte, bár a két államfő őszinte és engedmények nélküli párbeszédet ígért az emberi jogokról. Macron közölte, hogy tárgyalni akar a Törökországban bebörtönzött újságírók helyzetéről.

Törökországban a puccskísérlet óta több mint 140 ezer embert bocsátottak el vagy függesztettek fel állásából, és 55 ezret – közöttük újságírókat, kurdpárti aktivistákat – zártak börtönbe „terrorista” propaganda vagy az amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmával folytatott összejátszás vádjával.

„Napjainkban a török börtönök tele vannak újságírókkal, akik csak a munkájukat végezték” – jelentette ki Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) főtitkára. Törökország 180 ország közül a 155. a sajtószabadság-listán, újságírók tucatjai vannak rács mögött, és több mint 150 médiumot zártak be – emelte ki.

Az emberi jogi szervezetek határozott üzenetet vártak Macrontól, míg Erdogan az EU-hoz fűződő török kapcsolatok újraindítását várta a párizsi látogatástól – írta az AFP francia hírügynökség még a találkozó előtt.

Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja a hivatalos látogatáson Franciaországban tartózkodó Recep Tayyip Erdogan török államfőt a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2018. január 5-én. (MTI/AP/Török elnöki sajtószolgálat pool/Yasin Bülbül)

Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja a hivatalos látogatáson Franciaországban tartózkodó Recep Tayyip Erdogan török államfőt a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2018. január 5-én. (MTI/AP/Török elnöki sajtószolgálat pool/Yasin Bülbül)

Nem sikerült közeledni

„Az Európai Unióval fenntartott kapcsolatokat illetően egyértelmű, hogy a legutóbbi fejlemények és döntések nem tesznek lehetővé előrehaladást a folyamatban” – jelentette ki Macron már a találkozó után, a két elnök közös sajtótájékoztatóján.  Csatlakozás híján Macron uniós partnerséget javasolt Ankara számára, hogy megőrizzék Törökország európai beágyazódását.

A demokratikus országoknak a terrorizmus elleni harcukban is tiszteletben kell tartaniuk a jogállamot – szögezte le a francia elnök. 

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »