Sok támogatója van az iráni kormánynak is

Országszerte több tízezren tüntettek az iráni kormány mellett szerdán az állami televízióban közzétett felvételek szerint.

Az ország délnyugati részén, Ahvázban, a nyugati Ilamban és Kermánsáhban, az északi Gorgánban, valamint az ország középső részén található Arakban is összegyűltek az emberek, hogy támogatásukról biztosítsák a teheráni vezetést.

A tiltakozók az elmúlt napok zavargásait elutasító táblákat tartottak a magasba, és Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezetőt éltették. Halál Amerikára, halál Szaúd-Arábiára, halál Izraelre! – skandálták.

Iránban egy hete kezdődtek megmozdulások. A tüntetők eleinte a magas árak ellen tiltakoztak, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen. Többen a legfelsőbb vezető lemondását követelték. Tovább

A tiltakozók és a biztonsági erők közötti összecsapásokban eddig több mint húszan vesztették életüket, és százakat állítottak elő. Hosszein Zolfagari belügyminiszter-helyettes elmondta, hogy az őrizetbe vettek 90 százaléka 25 év alatti.

Haszan Róháni iráni elnök elenyésző kisebbségnek nevezte a tiltakozások szervezőit és résztvevőit. Ha kell, a hatalom milliókat állít szembe a rendbontókkal, hogy véget vessenek az erőszakhullámnak – tette hozzá.

Hamenei szerint külföldi felbujtók állnak a megmozdulások mögött: Irán ellenségei összefogtak, és pénzügyi, katonai, valamint politikai befolyásukat, illetve a hírszerzést felhasználva provokálják a teheráni vezetéstnyilatkozta kedden. Ali Samhani, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Szaúd-Arábiát említette név szerint.

A helyi közösségi oldalakon irániak arról számoltak be, hogy szerdára virradóra is folytatódtak a kormányellenes tüntetések Teheránban és más nagyvárosokban. Az állami média ezzel szemben azt állítja, hogy nyugodtan telt az éjszaka az iráni fővárosban. A Teherántól nyugatra található Elburz tartományban szerdán gyülekezési tilalmat léptettek életbe.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/dpa/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »