Oroszország a japán rakétavédelmi rendszer kiterjesztése miatt aggódik

Tavaly december elején került napvilágra a hír, hogy a sorozatos észak-koreai provokációk miatt Japán előbbre hozhatja az Aegis Ashore amerikai szárazföldi rakétavédelmi rendszer telepítését. Múlt héten újabb lépés történt, a japán kabinet ugyanis rekordnak számító, 46 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összegű védelmi költségvetést hagyott jóvá, melyben már szerepel két Aegis földi telepítésű rakétaelfogó egység telepítési előkészületeinek a fedezete is.

A legfrissebb információk szerint ezt az orosz kabinet mélységesen elítéli, állításuk szerint a lépés ellentétben áll a béke, biztonság és stabilitás érdekében a térségben tett nemzetközi erőfeszítésekkel. A döntésnek továbbá súlyos következményei lehetnek a Moszkva-Tokió kapcsolatokra és a kettejük között létező katonai-politikai bizalomra nézve.

Orosz nézőpont szerint a rendszer támadó képességekkel is rendelkezik és egyúttal megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris erőkre vonatkozó egyezményt (INF egyezmény). Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője azonban hangsúlyozta: a védelmi rendszer kiterjesztése az észak-koreai fenyegetések miatt szükséges, Washington pedig továbbra is elkötelezett a szoros amerikai – japán szövetség fenntartásában. Harmadik fél nem jelenthet elrettentő erőt a növekvő és súlyosbodó biztonsági kihívások kezelése érdekében teendő megfelelő védelmi intézkedések vonatkozásában.

Egy dél-koreai Aegis rombolóhajó, a DDG-991-es egy dél-koreai-amerikai hadgyakorlaton 2017. november 12-én. EPA/SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY

Egy dél-koreai Aegis rombolóhajó, a DDG-991-es egy dél-koreai-amerikai hadgyakorlaton 2017. november 12-én. EPA/SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY

Az ázsiai szigetországban jelenleg kétszintű rakétavédelem található: az egyik a hadihajókra telepített, Lockheed Martin-féle Aegis rendszer, amelyet SM-3-as elfogó rakétákkal szereltek fel. A másik felhasználható opció pedig a Patriot fegyverrendszer, amely a támadó rakétát repülésének utolsó szakaszában semmisíti meg.

Az Aegis Ashore nevű földi rakétavédelmi rendszert – mely radarállomásokból, számítógépekből és elfogó egységekből áll – már használja Románia, Lengyelországban pedig éppen kiépítés alatt áll, várhatóan még 2018-ban üzembe helyezik.

Bruce Klingner, a Heritage Foundation Északkelet-Ázsiára szakosodott tudományos főmunkatársa – aki korábban a CIA Korea részlegét vezette – kiemelte: Oroszország kritikája nagyon hamisan cseng, tudván, hogy Japán a hadihajóin már használja azt az Aegis rendszert, amit most szárazföldön is szeretne bevetni. A védelmi rendszer újabb eleme tehát az eddig csak a hadihajókra telepített rendszer földi, partmenti kiegészítése lesz.

A szakértő szerint a tavalyihoz hasonlóan 2018-as év sem telik majd nyugodtan, további észak-koreai rakétakísérleteket és akár egyéb formában megnyilvánuló támadásokat jósol.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek