Szorosabb kapcsolatra készül a német és a francia parlament

Közös parlamenti határozatot fogad el a tervek szerint január 22-én a francia Nemzetgyűlés és a német Bundestag az Élysée-Szerződés 55. évfordulója alkalmából. A határozat kijelöli egy újabb szerződés irányvonalát és megerősíti a két parlament közötti együttműködést – értesült szerdán az AFP francia hírügynökség törvényhozási forrásokból.

Emmanuel Macron francia elnök szeptember 28-án jelezte, hogy felül kívánja vizsgálni a Charles de Gaulle francia elnök és Konrad Adenauer német kancellár által 1963-ban megkötött Élysée-szerződést. Német parlamenti képviselők az egyik lapban november 11-én megjelent írásukban szorgalmazták, hogy a két alsóház fogadjon el „a francia-német partnerség fellendítésének lényeges pontjait kijelölő” azonos határozatot. Francois de Rugy, a Nemzetgyűlés és Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke ezt az elvet december 13-án hagyta jóvá.

A határozattervezet a különböző országok települései közötti együttműködést biztosító eurokörzetek hatásköreinek növelését irányozza elő. Javasolja továbbá francia-német gazdasági térség létrehozását, összehangolt szabályokkal egyebek mellett a vállalati jog és adózás, valamint a csődkorlátozás területén. Szociális téren a határozat „a két országban azonos szociális jogokat biztosító közös normákat” szorgalmaz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Macron uniós reformterve lesz az alapja a német koalíciós tárgyalásoknak

Merkel és Macron felrázhatja Európát

Merkel pozitívan reagált Macron javaslataira

A dokumentum a kapcsolatok erősítését javasolja az ipari tanulók képzése és a szakképzés területén, egyebek mellett „francia-német részképzési státusz” létrehozásával. A határozat támogatja a francia-német védelmi együttműködést az éghajlatváltozás elleni harc, a bevándorlási politika és a számítástechnika területén.

A dokumentum előirányozza francia-német munkacsoport felállítását, amely 2019. január 22-ig kidolgozza egy parlamenti megállapodás tervezetét. Ebben a francia és német törvényhozási eljárások konvergenciáját mozdítanák elő az európai irányelveknek a nemzeti jogba történő illesztése területén, illetve előírnák, hogy a két alsóház legalább négyévente egyszer tartson együttes ülést.

Forrás: MTI / AFP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »