Szorosabb kapcsolatra készül a német és a francia parlament

Közös parlamenti határozatot fogad el a tervek szerint január 22-én a francia Nemzetgyűlés és a német Bundestag az Élysée-Szerződés 55. évfordulója alkalmából. A határozat kijelöli egy újabb szerződés irányvonalát és megerősíti a két parlament közötti együttműködést – értesült szerdán az AFP francia hírügynökség törvényhozási forrásokból.

Emmanuel Macron francia elnök szeptember 28-án jelezte, hogy felül kívánja vizsgálni a Charles de Gaulle francia elnök és Konrad Adenauer német kancellár által 1963-ban megkötött Élysée-szerződést. Német parlamenti képviselők az egyik lapban november 11-én megjelent írásukban szorgalmazták, hogy a két alsóház fogadjon el “a francia-német partnerség fellendítésének lényeges pontjait kijelölő” azonos határozatot. Francois de Rugy, a Nemzetgyűlés és Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke ezt az elvet december 13-án hagyta jóvá.

A határozattervezet a különböző országok települései közötti együttműködést biztosító eurokörzetek hatásköreinek növelését irányozza elő. Javasolja továbbá francia-német gazdasági térség létrehozását, összehangolt szabályokkal egyebek mellett a vállalati jog és adózás, valamint a csődkorlátozás területén. Szociális téren a határozat “a két országban azonos szociális jogokat biztosító közös normákat” szorgalmaz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A dokumentum a kapcsolatok erősítését javasolja az ipari tanulók képzése és a szakképzés területén, egyebek mellett “francia-német részképzési státusz” létrehozásával. A határozat támogatja a francia-német védelmi együttműködést az éghajlatváltozás elleni harc, a bevándorlási politika és a számítástechnika területén.

A dokumentum előirányozza francia-német munkacsoport felállítását, amely 2019. január 22-ig kidolgozza egy parlamenti megállapodás tervezetét. Ebben a francia és német törvényhozási eljárások konvergenciáját mozdítanák elő az európai irányelveknek a nemzeti jogba történő illesztése területén, illetve előírnák, hogy a két alsóház legalább négyévente egyszer tartson együttes ülést.

Forrás: MTI / AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Róma, 2018. január 11.
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetõje a Porta a Porta címû beszélgetõs mûsor felvételén a RAI olasz állami rádió- és televíziótársaság római stúdiójában 2018. január 11-én. A politikus-üzletembert a március 4-én esedékes olasz parlamenti választásokkal kapcsolatban hívták meg a mûsorba. (MTI/AP/Andrew Medichini)

Silvio Berlusconi sikerének titka

Silvio Berlusconi három alkalommal volt olasz miniszterelnök. A különféle botrányok és az adócsalás miatti elítélése ellenére a 81 éves médiamogul ismét az olasz politika középpontjában áll és kulcsfontosságú szerepet tölthet be a közelgő választásokon. Hogyan lehetséges ez?

Read More »