Három kulcstéma, amire a befektetők fókuszálnak majd 2018-ban

Elemzők szerint a következő naptári év „idegtépő” lesz a globális befektetők számára, mivel az ismétlődő geopolitikai feszültségek, valamint a technológiai cégekhez való hozzáállás fogják irányítani a piaci tendenciákat.

A téli olimpia és a futball világbajnokság mellett a kereskedők valószínűleg az észak-koreai nukleáris kihívásra, a Brexit-tárgyalásokra, a kínai gazdasági reformra és az amerikai félidős választásokra fókuszálnak majd a következő 12 hónapban. A CNBC mindezeken kívül három olyan kulcsfontosságú globális témát vizsgált meg, amelyek 2018-ban nagyban befolyásolhatják a pénzügyi piacokat:

Tech óriások a középpontban

Daniel Franklin, a The Economist főszerkesztője és „A világ 2018-ban” társszerzője elmondta egy interjúban a CNBC-nek, hogy szerinte az elkövetkező hónapokban a törvényhozók szerte a világon valószínűleg tömegesen „nekitámadnak” az olyan nagy technológiai vállalatoknak, mint például a Facebook, a Google vagy az Amazon.

„Ezek a cégek aggodalomra okot adó mértékben növekszenek, az adatfelhasználásuk pedig nem feltétlenül olyan, amivel az emberek elégedettek. Felmerül tehát a kérdés, hogy platformjaikat politikai célokra használják-e” – fogalmazott Franklin.

Számos amerikai tech cég hoz létre európai székhelyet az Európai Unió (EU) országaiban, kedvező adózási rendszerekkel. Ez gyakran azt jelenti, hogy a vállalatok az európai országokban könyvelik nyereségük többségét.

Míg a törvényhozók a jövő év folyamán várhatóan az amerikai tech óriásokra fordítják figyelmüket, Franklin szerint a transzatlanti vállalatoknak is érdemes felkészülniük az ún. Általános Adatvédelmi Rendeletre (GPDR), amely májusban lép hatályba. Az egységes európai szabályozástól leginkább azt várja a piac, hogy a vállalati ügyfelek nagyobb biztonságban tudhassák legfontosabb adataikat.

Hogy egy vállalat felkészülten várhassa a szabályok érvénybe lépését, számos új elvnek kell megfelelnie. A GPDR-hez való alkalmazkodás elmulasztása a globális forgalom 4 százalékának befizetését vagy 20 millió eurót meghaladó büntetést vonhat maga után – attól függően, hogy melyik a magasabb összeg.

A globális növekedés 2018-ban is folytatódhat?

„Úgy gondoljuk, igen” – mondták az UBS elemzői egy kutatási jegyzékben. Svájc legnagyobb bankjának kutatói szerint az amerikai és európai pénzügyi feltételek „könnyűek”, és a legtöbb globális gazdaságra vonatkozó kiigazítás „mögöttünk van”.

Az UBS közgazdászainak előrejelzése alapján a globális növekedés 2018-ban elérheti a 3,8 százalékot – vagyis ugyanazt a szintet, mint 2017-ben –, amely folyamatban valamennyi jelentős gazdaság részt fog venni.

„A fellendülés hosszúsága ellenére a globális növekedésnek van esélye” – fogalmaztak az elemzők.

Erre utaló jel az is, hogy a PwC független könyvvizsgáló cég a globális gazdasági növekedést a következő évben szintén 3,7 százalékra emelte. A vállalat szerint az eurózónában a vártnál erősebb ciklikus fellendülés várható, ami támogat majd az Egyesült Államokban előrelátható, szintén robusztus növekedés.

  • Korábban írtuk:

Trump vs. Macron

Daniel Franklin elmondta: szerinte a következő naptári évben a világ két fontos, de egymással versengő politikai ideológiát fog látni.

„Míg Donald Trump elnök ‘Amerika az első’-programjára összpontosít, Franciaország elnöke, Emmanuel Macron újfajta pro-globalizációs társadalmi megállapodást ígér, amely növeli a versenyt és a vállalkozói szellemet, miközben megvédi a munkavállalókat” – mondta. „Trump zárt világnézete pedig közvetlen ellentétben áll Macron EU-reformjával – tette hozzá.

A két vezető szögegyenest ellentétes ideológiája nem sokkal azután vált nyilvánvalóvá a nemzetközi színtéren, hogy az amerikai elnök bejelentette: kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. Macron ugyanis nem sokkal később nyilvánosságra hozta „Make Our Planet Great Again” címet viselő kezdeményezését – ez pedig egyértelmű utalás (és fricska) volt Trump választási kampányának fő ígéretére, miszerint „Újra naggyá teszi Amerikát”.

Franklin azt jósolja, hogy Emmanuel Macron az elkövetkező hónapokban Theodore Roosevelt amerikai exelnök mai megfelelőjévé válhat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »