Iránban tüntetésekkel, zavargásokkal zárták az évet

Iránban csütörtökön tüntetések sorozata kezdődött, kezdetben az áremelkedések, a munkanélküliség és a korrupció miatt, később politikai jelleggel, az állami és vallási vezetők leváltását követelve. A tüntetők többször összetűztek a biztonsági erőkkel, a demonstrációkon 12 ember meghalt, több tucatnyit őrizetbe vettek.

Szakértők szerint az utóbbi napok zavargásait azok a megszorító intézkedések – így a szociális kiadások csökkentése és a néhány hete bejelentette üzemanyagár-emelés – váltották ki, amelyeket Haszan Róháni elnök vezetett be 2013 óta, miután hatalomra került. A gazdasági helyzet okozta harag már néhány éve érzékelhető, és a májusi választásokon is meghatározó volt.

Kisebb tiltakozások korábban is történtek: a szakszervezetekhez köthető ILNA hírügynökség az elmúlt hetekben számolt be a kőolajipar több száz dolgozójának a bérek késlekedése miatti tüntetéséről, valamint a tebrizi traktorgyári munkásoknak az üzemük bezárása elleni megmozdulásáról.

Az egyértelmű gazdasági okok mellett a polgári szabadságjogok korlátozása miatti fájdalmak továbbra is napirenden vannak. Még a konzervatív politikai osztályon belül is elismerik, hogy az irániaknak kevés tér áll a rendelkezésükre, hogy elmondják panaszaikat.

Az iráni vezetés fenyegetései ellenére vasárnap újraindultak a spontán kormányellenes tüntetések, a közösségi médiában közzétett felvételek szerint a rendőrség vízágyúkkal oszlatott Teheránban. Ali Asgár Nasszerbakt teheráni rendőrfőnök-helyettes szerint 200 aktivistát őrizetbe vettek, köztük a tüntetések 40 szervezőjét – jelentette az Ilna reformpárti ellenzékiekhez közel álló hírügynökség.

Donald Trump amerikai elnök egy újévi Twitter-üzenetében úgy vélte: Irán kudarcot kudarcra halmoz annak ellenére, hogy meg tudott állapodni nukleáris programjáról a nagyhatalmakkal – köztük a Barack Obama vezette Egyesült Államokkal -, bár ez szerinte egy nagyon rossz megállapodás, következésképpen megérett az idő a változásra az ázsiai országban.

„A nagyszerű iráni népet évek óta elnyomják. Ez a nép hiányt szenved élelemből, és vágyik a szabadságra. Az iráni népet emberi jogaival együtt vagyonától is megfosztják” – írta az elnök.

Trumpnak ez már a harmadik nyilatkozata a friss iráni eseményekkel kapcsolatban.

„Sok jelentés szól arról, hogy békés tüntetéseket tartottak iráni állampolgárok, akiknek elegük van a hatalmi korrupcióból, az ország vagyonának eltékozlásából, és a pénznek a terrorizmus külföldi támogatására használásából. Az iráni kormánynak tiszteletben kellene tartania az emberek jogait, köztük a szólásszabadságot, A világ figyel!” – írta először, még pénteken este.

„Az elnyomó rezsimek sohasem tartanak örökké” – írta a második üzenetben. „Az egész világ tisztában van azzal, hogy a jó iráni nép változást akar, és – az Egyesült Államok masszív katonai erejét leszámítva – az iráni nép az, amitől az ország vezetői a legjobban tartanak” – tette hozzá.

A tüntetéseken először szombat éjjel Dorudban halt meg két ember, tisztázatlan körülmények között, majd ugyanebben a városban vasárnap is meghalt két ember, egy városvezető közlése szerint a tüntetők lelöktek egy tűzoltóautót egy lejtőn, a jármű összeütközött egy személygépkocsival, és a benne utazó két ember meghalt.

Teherán, 2017. december 30. A növekvő árak miatt tiltakozó emberek az iráni kormány ellen tüntetnek, néhány órával az után, hogy kormánypárti tüntetők fejezték ki támogatásukat Irán vezetése iránt. Az ázsiai ország több városában napok óta tartanak az utcai megmozdulások a rossz gazdasági helyzet miatt. (MTI/AP)

Teherán, 2017. december 30.
A növekvő árak miatt tiltakozó emberek az iráni kormány ellen tüntetnek, néhány órával az után, hogy kormánypárti tüntetők fejezték ki támogatásukat Irán vezetése iránt. Az ázsiai ország több városában napok óta tartanak az utcai megmozdulások a rossz gazdasági helyzet miatt. (MTI/AP)

Vasárnap Izéh városban két embert agyonlőttek, többen súlyosan megsebesültek. Ezenkívül az állami tévé szerint „feltehetőleg lelőttek” hat embert a nyugati Tujszerkán városban. A hatóságok váltig állítják, hogy a rendfenntartó erők nem lőnek tüntetőkre, a haláleseteket „bajkeverők” és „ellenforradalmárok” okozzák.

Az állami tévé felvételeket mutatott be a demonstrációkon okozott károkról, több mint 50 városból.

„Néhány tüntető megpróbálta elfoglalni a helyi rendőrségeket és katonai bázisokat, de a biztonsági erők ellenállást tanúsítottak” – hangzott el a híradásban a helyszínek megnevezése nélkül.

A közösségi médiában nyilvánossá tett magán-videofelvételek tanúsága szerint a tüntetők sok helyen megtámadtak, illetve felgyújtottak középületeket, vallási épületeket, bankfiókokat, a Baszidzs vallási milícia kapitányságait és rendőrautókat. Magánüzenetekben újabb tüntetésekre hívták az irániakat Teheránba és ötven másik városba.

Haszan Róháni iráni elnök – azután, hogy vasárnap „teret” követelt a népnek a bírálatokra -, hétfőn figyelmeztetett, hogy „az iráni nép választ fog adni a zavarkeltők törpe kisebbségének”.

„A kormány nem lesz türelmes azokkal szemben, akik kárt tesznek a közvagyonban, megbontják a közrendet, és zavargást szítanak” – jelentette ki Róháni az állami televízióban sugárzott beszédében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »