Tovább szorul az ENSZ-hurok Észak-Korea körül

Négy további, észak-koreai zászló alatt hajózó, a gyanú szerint a nemzetközi közösség szankciói által tiltott árut Észak-Koreába fuvarozó teherszállítót tiltott ki a világ kikötőiből az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön – jelentette az AFP francia hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A források közölték: az UI Csi Bong 6, a Rung Ra 2, a Szam Dzsong 2 és a Rje Szong Gang 1 nevű hajók kikötési tilalmáról határozott a BT. A tiltást az Egyesült Államok kezdeményezte, amely további hat hajó kitiltását is kérte a világ kikötőiből, de Kína csak az említett négy hajóra bólintott rá. Washington továbbá két hongkongi, egy palaui, egy belize-i, egy panamai és egy kínai zászló alatt hajózó teherszállító ellen akart még büntetőintézkedéseket hozni.

Az ENSZ BT az idén három szakaszban hozott gazdasági szankciókat Észak-Korea ellen: augusztus 5-én a fémipari termékekre, a szénre és a halászati termékekre vetett ki szankciókat, szeptember 11-én a textiltermékek és az olaj beszállításának korlátozásáról határozott, december 22-én pedig a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportjának további csökkentését szavazta meg. Utóbbi határozat felszólította az észak-koreai vendégmunkásokat foglalkoztató országokat, hogy 12 hónapon belül küldjék haza valamennyi vendégmunkást.

A BT nem első ízben tiltott ki hajókat a világ kikötőiből csütörtökön. Október 5-én már megtiltotta a Comore-szigeteki zászló alatt hajózó Petrel 8, a Szent Kitts és Nevis lobogójával jelzett Hao Fan 6 és az észak-koreai zászló alatt hajózó Tong San 2 és a Jie Shun nevű hajók kikötését. Hugh Griffiths, a szankciók betartását felügyelő szakértői bizottság koordinátora aláhúzta, hogy ilyenre még soha nem volt példa az ENSZ történetében.

Kína titokban nyersolajat adott Észak-Koreának?

Kína, amely Phenjan egyetlen szövetségese, állítólag többször megsértette a BT Észak-Koreára vonatkozó határozatait. Dél-Korea egyik legnagyobb napilapja, a Csoszun Ilbo meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt adta hírül csütörtökön, hogy kínai tankerhajók október óta mintegy 30 alkalommal a nyílt tengeren nyersolajat adtak át észak-koreai hajóknak.

A dél-koreai hatóságok továbbá pénteken bejelentették, hogy elfogtak és átvizsgáltak egy hongkongi hajót, amely nemzetközi vizeken titokban 600 tonna finomított kőolajat adott át észak-koreai hajóknak még októberben. A Lighthouse Winmore nevű hajót november végén tartóztatták fel a dél-koreai vámosok Jeoszu kikötőjében.

A hongkongi zászló alatt hajózó Lighthouse Winmore-t egy tajvani vállalat működteti. Október 11-én töltötte fel tartályait Jeoszuban Japánból származó finomított kőolajjal, majd hivatalosan Tajvan felé kellett volna továbbhaladnia, de ehelyett nemzetközi vizeken – október 19-én – átadott rakományából a Sam Jong 2 nevű észak-koreai hajónak, illetve azt követően három másik, nem észak-koreai illetőségű hajónak – közölték a dél-koreai hatóságok. Az esetet Szöul jelenteni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciós bizottságának.

A kínai külügyminisztérium cáfolta, hogy ne tartaná tiszteletben az ENSZ Észak-Korea ellen hozott szankcióit, s a pekingi külügyi szóvivő még szerdán azt közölte, hogy a tárcának nincsenek információi a dél-koreai lapban megjelentekről. A szóvivőnő megismételte: Kína szigorúan betartja az Észak-Koreával szemben foganatosított kereskedelmi korlátozásokat.

Trump csalódott Kínában

Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésben nehezményezte csütörtökön, hogy Kína állítólag nyersolajat adott Észak-Koreának. „Ha ez így folytatódik, soha nem lesz barátságos megoldás az észak-koreai problémára” – fogalmazott Donald Trump. Leszögezte, hogy Kínát „rajtakapták”, és csalódottságát fejezte ki, mert Peking lehetővé tette nyersolaj Észak-Koreába szállítását.

Kép forrása: Twitter

Kép forrása: Twitter

Mikroblog-bejegyzésében Donald Trump nem szolgált részletekkel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Yonhap/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »