Tovább terjeszkedik a Geely kínai autógyártó

A Geely kínai járműgyártó, amely egyebek között a svéd Volvo Car Corp. autógyár tulajdonosa, most a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és munkagépeket gyártó, ugyancsak svéd Volvo AB egy részét veszi meg.

A Geely szerdán közölte, hogy a Cevian Capital alapkezelőtől 8,2 százaléknyi Volvo AB részesedést vásárol meg, amihez 15,6 százaléknyi szavazati jog tartozik. A kínai cég nem tárta fel az ügylet értékét.

A svéd cég 1999-ig a Volvo Cars anyacége, az autógyártó ágazatot akkor a Ford Motor vette meg, majd az amerikai tulajdonostól a Geely 2010-ben.

A Kínában Geely márkanév alatt személygépkocsikat forgalmazó Zhejiang Geely Holding a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike. A Volvo mellett tulajdonában van a London Taxi Co., de tulajdonosa a legnagyobb malajziai autógyártónak, a Protonnak, és hozzá tartozik még például a brit Lotus Cars 51 százaléka is. A vállalat 17 autógyárral rendelkezik, amelyek közül 8 külföldön van: Oroszországban, Fehéroroszországban, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Etiópiában, Sri Lankán, Irakban és Indonéziában.

A Geely nemrég szemet vetett a Daimlerre is. A német autóipari konszern öt százalékát akarta megszerezni, de a stuttgarti székhelyű autógyártó azzal utasította el a kínai ajánlatot, hogy elégedett jelenlegi részvényesi struktúrájával. Öt százaléknyi Daimler részvénypakett piaci értéke mintegy 4,5 milliárd dollár.

A kínai járműgyártó idén várhatóan 1,2 millió autót ad el, jóval többet a tavalyi 750 ezernél. A cég az első tíz hónapban 950 ezer autót értékesített, és azt tervezi, hogy az eladott autók száma 2 millióra nő 2020-ban.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »