Putyin szerint kellenek Afganisztánba az amerikai katonák

Az amerikai csapatok jelenléte nélkül Afganisztánban sokkal rosszabb lenne a helyzet – ismerte el Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn.

Putyin a szövetségi törvényhozás két házának vezetőségével tartott találkozóján beszélt egyebek mellett a közép-ázsiai ország biztonsági körülményeiről. “Valóban súlyosbodott (a terrorfenyegetés Afganisztánban), ez így igaz, és csak rosszabbodik. Amennyiben azonban nem lenne ott az Egyesült Államok, valószínű, még rosszabb lenne” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy bár Moszkva és Washington “viszonya nem egyszerű, tárgyilagosan kell megítélni” az afgán helyzetet.

Putyin mindemellett megjegyezte, hogy Afganisztán Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal közös határát gyakorlatilag teljes hosszában tálib szélsőségesek uralják, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet megjelenése pedig csak tovább rontja a helyzetet.

Az orosz elnök elmondta, hogy hétfőn telefonon beszélt a türkmenisztáni kollégájával, aki felidézte neki terveit, miszerint gázvezetéket építtetne Afganisztán területén keresztül Pakisztán és India irányába. A türkmén elnök Oroszországot is meghívta, vegyen részt a projektben.

Egyes projekteket valóban megvalósítanak, méghozzá sikeresen, köztük a türkmének. Meg kell azonban vizsgálni, hogy mennyire megvalósíthatóak a gázvezetékhez hasonló tervek – mondta Putyin.

Az orosz államfő szót ejtett a külföldi ügynöknek minősített sajtóorgánumokról rendelkező törvényről is, amelyen szerinte még lehet csiszolni funkciója fenntartása mellett. Leszögezte: a szabályozás keretében nem korlátozzák a polgári szabadságjogokat. Putyin egyben felvetette, hogy figyelmesen elemezzék ki, hogy milyen tevékenységet folytatnak külföldi vállalatok a közösségi hálózatokon az orosz elnökválasztási kampány idején. Az orosz államfő nem pontosította milyen vállalatokra vonatkozna ez a megfigyelés. “Semmi esetre sem szabad korlátoznunk az internet szabadságát, de figyelemmel kell kísérnünk, hogyan viselkednek bizonyos vállalatok az interneten, a közösségi hálózatokban, s milyen mértékű összefonódásuk a belpolitikai életünkkel” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

Leo-Varadkar-700x466_cut

Írországnak annyira kellett a Brexit, mint egy púp

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a Brexit-számla kifizetése lesz a kilépési folyamat kritikus pontja, a témában már körvonalazódik a megegyezés, a britek várhatóan 2064-ig fizetni fognak. Az ír-északír határ kérdésében viszont még mindig nem látszik a megoldás: Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke hangos nemtetszését fejezte ki Theresa May azon terve kapcsán, hogy előzetes regisztrációhoz kötnék a határátlépést.

Read More »