Puigdemont hazatérne, hogy újra ő lehessen a régió elnöke

Carles Puigdemont, Katalónia Brüsszelben tartózkodó leváltott elnöke felszólította a spanyol kormányt, engedje vissza idejében hazájába, hogy részt vehessen a katalán tartományi parlament január 23-i alakuló ülésén, hogy ő lehessen a régió következő elnöke.

Puigdemont, aki októberig Katalónia elnöke volt, és jelenleg letartóztatással néz szembe Spanyolországban amiatt, hogy illegális népszavazást szervezett az autonóm régió függetlenségéről, majd kikiáltotta a katalán köztársaságot, jelenleg önkéntes száműzetésben tartózkodik Belgiumban.

A függetlenségi pártok együttesen többséget szereztek a csütörtöki katalóniai tartományi választásokon, de még mindig nem világos, hogy Puigdemont és mozgalmának több, Spanyolországban maradt és ott bebörtönzött vezetője részt vehet-e a tartományi parlament nyitóülésén.

„A lehető leghamarabb vissza akarok menni Katalóniába. Már most vissza szeretnék menni. Ez jó hír lenne Spanyolország számára” – jelentette ki Puigdemont a Reutersnek adott interjúban.

Arra a kérdésre, hogy idejében visszatér-e ahhoz, hogy jelen legyen a tartományi parlament legkésőbb január 23-án esedékes alakuló ülésén, így válaszolt: „Természetesen. Ha nem engedik meg, hogy letegyem az esküt mint Katalónia elnöke, az súlyos rendellenesség lesz a spanyol demokratikus rendszer számára. Én vagyok a régiós parlament elnöke, és én is maradok, ha a spanyol állam tiszteletben tartja a választások eredményét” – tette hozzá.

Brüsszel, 2017. december 22. Carles Puigdemont leváltott katalán elnök sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2017. december 22-én, az előrehozott katalán regionális parlamenti választások másnapján. Puigdemont kijelentette, hogy kész találkozni Mariano Rajoy spanyol kormányfővel Spanyolországon kívül az Európai Unió bármelyik tagállamában. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Brüsszel, 2017. december 22.
Carles Puigdemont leváltott katalán elnök sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2017. december 22-én, az előrehozott katalán regionális parlamenti választások másnapján. Puigdemont kijelentette, hogy kész találkozni Mariano Rajoy spanyol kormányfővel Spanyolországon kívül az Európai Unió bármelyik tagállamában. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Puigdemont, aki korábban párbeszédre hívta a spanyol kormányt, hogy megoldják a jelenlegi feszültséget az engedetlen régió és a madridi hatóságok között, most kijelentette: kész meghallgatni Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök bármilyen ajánlatát, még ha az nem is Katalónia függetlenségéről szólna.

Mariano Rajoy pénteken Puigdemont javaslatáról újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy neki azzal kell leülnie tárgyalni, aki megnyerte a választásokat, és ez Inés Arrimadas (a választásokon győztes Ciudadanos párt vezetője).

Kapcsolódó cikkünk:
Továbbra sem körvonalazódik a katalán helyzet megoldása, de a Néppárt megbukott

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »