Eddig 29 aspiráns jelentkezett a jövő évi orosz elnökválasztásra

Nem kíván ötödször is elindulni az elnökválasztáson Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának vezetője, a párt Központi Bizottsága helyette pénteken Pavel Grugyinyint, a Moszkva közelében működő Lenin szovhoz (állami gazdaság) igazgatóját jelölte a jövő évi politikai megmérettetésen való részvételre.

Az 57 éves Grugyinyint maga helyett a 73 esztendős Zjuganov javasolta. A végleges jelölésről a párt szombaton megtartandó kongresszusa dönt majd, titkos szavazással. Zjuganov, aki az 1996-os választásokon közel került a győzelemhez, de végül vereséget szenvedett Borisz Jelcintől, a 2012-es választásokon is a második helyen végzett. Akkor a szavazatok 17,2 százalékát kapta, 12,3 millióan voksoltak rá.

Bejelentett visszalépési szándékát megfigyelők egyfelől azzal magyarázzák, hogy az idei közvélemény-kutatások Vlagyimir Zsirinovszkijt, a jobboldali-nacionalista Liberális Demokrata Párt vezérét várják a második helyre a 2018. március 18-án megtartandó választásokon. Másfelől azzal, hogy méltatlannak tartja egy kampányban szerepelni Kszenyija Szobcsak vitatott hírnevű televíziós személyiséggel. Harmadsorban talán azt szeretné elérni a kommunisták „örökös vezetője”, hogy az elvtársai mégis beszéljék rá az indulásra.

Zjuganov november 7-én, a bolsevik forradalom 100. évfordulóján egy televíziós nyilatkozatban kijelentette, hogy a párt összes regionális szervezete az ő elnökjelöltségét támogatja.

Grugyinyin, aki két több mint évtizede vezeti a Lenin állami gazdaságot, Moszkva megye dumájának képviselője. Hivatalosan nem tagja a kommunista pártnak, Oroszország második legnagyobb taglétszámú és második legnagyobb frakcióval rendelkező politikai erejének. 2010-ig a kormányzó Egységes Oroszország tagja volt. A politikust a Szergej Udalcov nevével fémjelzett Baloldali Front december elején elnökjelöltjévé választotta.

Moszkva, 2017. december 22. Grigorij Javlinszkij, a Jabloko orosz liberális párt elnöke beszédet mond a párt 20. kongresszusán Moszkvában 2017. december 22-én. Javlinszkij indulni szándékozik a 2018. március 18-án tartandó államfőválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban levő elnök vetélytársaként. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Moszkva, 2017. december 22.
Grigorij Javlinszkij, a Jabloko orosz liberális párt elnöke beszédet mond a párt 20. kongresszusán Moszkvában 2017. december 22-én. Javlinszkij indulni szándékozik a 2018. március 18-án tartandó államfőválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban levő elnök vetélytársaként. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A liberális Jabloko párt pénteken egyik alapítóját, Grigorij Javlinszkijt, a Növekedés Pártja pedig Borisz Tyitov vállalkozási ombudsmant választotta meg elnökjelöltjéül.

Az orosz Központi Választási Bizottságnál eddig 29 aspiráns jelentette be, hogy indulni kíván az elnökválasztáson, köztük Vlagyimir Putyin elnök és Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista. A függetlenként induló Putyin jelöltségét a tervek szerint szombaton biztosítja majd támogatásáról az Egységes Oroszország kongresszusa. Navalnij esetében a választási hatóság korábban közölte, hogy próbaidőre felfüggesztett köztörvényes elítéltsége miatt nem indulhat el a választáson.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »