A kerületi fellebbviteli bíróság szerint Trump túllépte hatáskörét

Donald Trump amerikai elnök túllépte hatáskörét a beutazás korlátozásáról szóló rendeletében. A beutazási tilalom nem vonatkozhat olyan emberekre, akiknek erős kötődésük van az Egyesült Államokhoz – mondta ki pénteken egy amerikai fellebbviteli bíróság.

Az elnöki rendelet Iránból, Szíriából, Jemenből, Líbiából, Szomáliából, Csádból, valamint Észak-Koreából és Venezuelából korlátozta volna a beutazást a szigorúbb ellenőrzési rendszer bevezetéséig. Korábban Trump két elnöki rendeletet is hozott erről, a másodikban néhány változtatást is eszközölt, de szövetségi bírók mindegyiket felfüggesztették. A harmadik változatot azonban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság jóváhagyta. Októberben azonban két szövetségi bíró is felfüggesztette az elnök rendeletét. A kormány emiatt a 9. kerületi fellebbviteli bírósághoz fordult, amelynek az illetékességi köre több nyugati tagállamra kiterjed.

A kerületi fellebbviteli bíróság pénteken kimondta, hogy a beutazási tilalom nem vonatkozhat olyanokra, akiknek „igazolhatóan jóhiszemű viszonya van az Egyesült Államokkal”. Noha az elnöknek joga van szabályozni a bevándorlók belépését az országba, ez a jog nem korlátlan, és Trump elnök ezúttal ismét túllépte a ráruházott hatalmi jogkört – olvasható a háromtagú testület határozatában. A bíróság hozzátette, hogy az elnök rendelete nem léphet életbe addig, amíg a szövetségi legfelsőbb bíróság nem mond róla ítéletet.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »