Kurz: Ausztria segítene csillapítani a feszültséget az EU-ban

Csillapítani kell a feszültséget az Európai Unió keleti és nyugati tagországai között, és a következő években Ausztria segíteni szeretné ezt a folyamatot – jelentette ki Sebastian Kurz új osztrák kancellár kedd este Brüsszelben, miután a főbb uniós intézmények vezetőivel egyeztetett.

Rövid sajtóértekezletén Kurz országa és kormánya Európa-pártiságát hangsúlyozta, ugyanakkor kiemelte, hogy Bécs erősítené az EU-ban a szubszidiaritás elvét, azaz azt a szempontot, hogy minden kérdést lehetőleg a legalacsonyabb szinten kezeljenek.

Kiemelte, hogy az Európai Uniónak meg kellene erősítenie a közös fellépést a fontosabb kérdésekben, a kisebb ügyekben viszont „hátrébb kellene lépnie”. Rámutatott, jó iránynak tartja, hogy az Európai Bizottság az utóbbi években csökkentette a jogalkotási javaslatok számát. Hozzátette: kormánya „proaktívan” hozzá kíván járulni az illegális bevándorlás elleni fellépéshez, ugyanis – mint mondta – kizárólag annak megállításával lehet a jövőben is fenntartani a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszer működését.

Újságírói kérdésre válaszolva Kurz elmondta, „természetesen elfogadják” a menedékkérők EU-n belüli áthelyezéséről szóló korábbi döntéseket, de fontosnak tartotta aláhúzni, ez „önmagában nem jelent megoldást a migrációs válságra”. Hangsúlyozta: „biztosítani kell a külső határokat, nekünk kell eldöntenünk, hogy ki jöhet Európába, nem az embercsempészeknek”.

Az új kancellár végezetül a jogállamisági elvek, valamint a közös uniós szabályok és értékek fenntartásának szükségességéről is beszélt, kiemelve, ezeket kivétel nélkül minden országban tiszteletben kell tartani.

Brüsszel, 2017. december 19. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) fogadja a kormányfõi minõségében elsõ brüsszeli látogatását tevõ Sebastian Kurz új osztrák kancellárt a bizottság székházában 2017. december 19-én. A 31 éves Kurzot az elõzõ napon nevezték ki a tisztségre. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Brüsszel, 2017. december 19.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) fogadja a kormányfői minőségében első brüsszeli látogatását tevő Sebastian Kurz új osztrák kancellárt a bizottság székházában 2017. december 19-én. A 31 éves Kurzot az előző napon nevezték ki a tisztségre. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A közös sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pozitív jelnek nevezte, hogy Kurz első hivatalos útja Brüsszelbe vezetett, és közölte, mint minden más esetben, az új osztrák kormányt is a tettei alapján fogják megítélni.

„Nagyon remélem, hogy ezek összhangban lesznek az eddig ismertetett szándékaikkal” – mondta, hozzáfűzve, hogy a kormányprogram csaknem 100 százalékosan egyezik a bizottság terveivel.

Kurz kedden Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével is megbeszélést folytatott, szerda reggel pedig Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével tárgyal a tervek szerint.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a sokak által szélsőjobboldalinak tartott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta új kormány hétfőn tette le az esküt, és egyes szakértők attól tartanak, hogy radikális fordulat fog következni Ausztria politikájában.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek