Három jemeni tartományban bombázott a szaúdi koalíció

Legalább hetven civil halottja és sebesültje van a szaúdi vezetésű nemzetközi katonai koalíció pénteki légicsapásának Jemen három tartományában – közölték a síita húszi lázadók.

Mohamed Abdel Szalám, az Irán-barát felkelőszervezet szóvivője szombaton azt mondta, hogy a támadók a délnyugati Taizzre, az északi Szaadára, valamint a nyugati Hodeidára mértek csapást. Hozzátette, hogy Szaúd-Arábia láthatóan biztonságban érzi magát az Egyesült Államok védelme alatt, és fokozza „agresszív légitámadásait”.

A szaúdi vezetésű nemzetközi katonai koalíció azóta növeli légi hadműveleteinek mértékét a húszik ellenőrizte területek ellen, hogy a felkelők december 4-én meggyilkolták Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnököt, korábbi szövetségesüket, aki a szaúdiak oldalára készült átállni.

A húszi lázadás és az arab tavasz következtében 2011-ben megbuktatott volt elnök és a hozzá hű erők összefogtak, hogy elüldözzék Száleh utódját, a nemzetközileg elismert jemeni elnököt, Abed Rabbó Manszúr Hádit és kormányát. A lázadók sikerrel is jártak 2014-ben, Hádi Szaúd-Arábiába menekült. Rijád a húszik iráni támogatását látva 2015 márciusában az általa vezetett arab koalícióval beavatkozott a jemeni polgárháborúba. Szaúd-Arábia ugyanis attól tart, hogy a húszik stratégiai támaszpontot biztosítanának regionális ellenfelének, Iránnak.

Az Egyesült Államok csütörtökön azt közölte, megdönthetetlen bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy Irán rakétákkal látja el a húszikat.

A lázadók az ország északkeleti, a kormányerők délnyugati részeit ellenőrzik.

Szanaa, 2017. december 13. Bombatölcsért néz egy jemeni férfi a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló főváros, Szanaa keleti részében levő katonai rendőrség fogolytáborában 2017. december 13-án, miután a szaúdi vezetésű arab katonai koalíció légicsapást mért a mintegy 180 rabot fogva tartó táborra. A támadásban legkevesebb harminckilencen életüket vesztették, kilencvenen megsebesültek. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Szanaa, 2017. december 13.
Bombatölcsért néz egy jemeni férfi a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló főváros, Szanaa keleti részében levő katonai rendőrség fogolytáborában 2017. december 13-án, miután a szaúdi vezetésű arab katonai koalíció légicsapást mért a mintegy 180 rabot fogva tartó táborra. A támadásban legkevesebb harminckilencen életüket vesztették, kilencvenen megsebesültek. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Az utóbbi másfél hónapban még jobban súlyosbodott több millió jemeni helyzete. Ennek előzménye, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók november elején ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre. A húszik a rakétacsapást indoklásuk szerint válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett szövetség jemeni bombázásaira és blokádjára. A katonai koalíció válaszul több légicsapást mért a húszik kezén lévő jemeni fővárosra, és megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt zárlatát.

Rijád – feltehetően nemzetközi nyomásra – nemrég lazított a blokádon, szabad utat engedve a segélyszállítmányok beszállításához.

A hároméves háború miatt Jemen humanitárius katasztrófa szélére sodródott, az ország 27 millió lakosából 17 millió szenved élelmiszerhiánytól, közülük hétmillió gyakorlatilag éhezik. Az olajban gazdag, de a régió legszegényebb országának számító Jement ráadásul kolerajárvány is sújtja, mintegy 945 ezren betegedtek meg. A jemeni konfliktus több mint 10 ezer emberéletet követelt, és 3 millió embert kényszerített otthona elhagyására.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »