Célegyenesben Trump adóreformja

Az amerikai kongresszus vezető republikánus politikusai nyilvánosságra hozták pénteken a jelentős adócsökkentéseket előirányzó reformtervük végleges változatát, és megszerezték két, ingadozó szenátor támogatását is, ami kulcsfontosságú a jövő hét elején szavazásra kerülő reformcsomag elfogadásához.

Az adóreform-tervezet az amerikai adórendszer legnagyobb átalakítása 1986 óta, és parlamenti jóváhagyása Donald Trump amerikai elnök első komoly győzelmét jelentené a törvényhozásban.

Az amerikai képviselőház és szenátus republikánus párti többségének egyetértésével született adóreform elfogadásának esélyét nagyban növeli az, hogy két befolyásos ingadozó republikánus szenátor, Marco Rubio és Bob Corker is támogatásáról biztosította pénteken. A republikánusoknak szűk, 52-48-as többségük van a szenátusban a demokratákkal szemben.

A demokrata politikusok azért támadták a reformtervet, mert szerintük a módosítások a gazdagoknak és nagyvállalatoknak kedveznek, míg az alacsonyabb bevételű amerikaiak idővel egyre több adót fizetnének. Dacára a demokraták heves ellenállásának, a jelentős republikánus többségű képviselőház várhatóan már kedden szavaz a reformcsomagról, amely ezután a szenátus elé kerül, ahol a republikánusok legfeljebb két saját szavazatot veszíthetnek. Még három republikánus szenátor nem döntötte el, hogy megszavazza-e.

Kongresszusi elfogadása esetén Donald Trump várhatóan már karácsony napján, december 25-én aláírja az adóreformot bevezető jogszabályt.

Az adóreform részletei

Az adóreform pénteken nyilvánosságra került, több mint ezeroldalas végleges tervezete jelentős adócsökkentéseket, egyes adóformák eltörlését és az adórendszer egyszerűsítését tartalmazza. Legfontosabb eleme a vállalati nyereségadó mérséklése 35 százalékról 21 százalékra. Ez a rendelkezés már a jövő évtől hatályba lépne. Az eredeti javaslat szerint 20 százalékra csökkent volna a vállalati nyereségadó mértéke.

A republikánus adócsomag megtartja a személyi és családi jövedelemadók hatsávos (10,12,22,24,32,37) rendszerét azzal, hogy a legmagasabb jövedelműek jelenlegi 39,6 százalékos adója 37 százalékra csökken. Jelentős mértékben nőnének az egyéni és családi adókedvezmények, de egyes adókedvezmények megszűnnének.

A törvénytervezet jelentős mértékben, legfeljebb 10 ezer dollárra csökkenti az egyes szövetségi államokban létező forgalmiadó-visszatérítések mértékét, illetve limitálja az ingatlanadót. A tervezet egyszeri adót vetne ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore pénzeket kezelnek. Ez egyébként az olyan hitech óriásokat érintené, mint az Apple, a Microsoft vagy a Google tulajdonában lévő Alphabet.

A reformcsomag várhatóan tíz év alatt legalább 1,46 ezermilliárd dollárral növeli az Egyesült Államok jelenlegi, közel húszezer milliárd dolláros államadósságát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »