Albánia segítségével fékezné az illegális bevándorlást Franciaország

Az illegális bevándorlás megfékezését célzó fokozott együttműködésről írt alá megállapodást pénteken Albánia és Franciaország. 

A szervezett bűnözés minden formája elleni hatékonyabb küzdelmet célzó megállapodást Gérard Collomb francia és Fatmir Xhafaj albán belügyminiszter írta alá Tiranában.

A két ország többek között egymás rendfenntartói szerveinek kölcsönös megerősítéséről állapodott meg. Négy albán rendőrt vezényelnek a kelet-franciaországi Metzbe és a közép-franciaországi Lyonba, ahol az albán menedékkérelmek nagy része koncentrálódik. Az albán rendőrök technikai szaktudásukkal fogják segíteni francia kollégáikat, miközben műveleti támogatást nyújtanak a bűnmegelőzéshez.

Franciaországban az idén az év eleje óta mintegy 7 ezer menedékkérelmet nyújtottak be. A francia hatóságok azonban ezt a számot indokolatlanul magasnak tartják, mivel Franciaország biztonságos országként tekint Albániára, amely ráadásul csatlakozni szándékozik az Európai Unióhoz.

Collomb látogatása lehetőséget nyújtott a Tirana által nyáron előterjesztett cselekvési terv végelegesítésére az albán illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében. A legtöbb menedékkérő kiutazását más európai országokba gyakran a helyi hatóságok is segítik, vagy gyermekeiknek szebb jövőt kívánó szülők szervezik. A francia belügyminiszter üdvözölte, hogy a két ország néhány hónap alatt előrelépést ért el ez ügyben.

Augusztus óta több mint 9 ezer 700 kivándorlási kísérletet akadályoztak meg az albán hatóságok, és 54 család ellen indítottak eljárást – tudatták Collomb kíséretéből.

Collomb kijelentette, hogy még sok a tennivaló Franciaországban, hogy a menedékkérelmek feldolgozása megfeleljen az európai normáknak, kifejezetten a német eljárásnak. Berlin gazdasági indokokból a hozzá beérkező albániai menedékkérelmek egy kis részét jóváhagyja.

Kapcsolódó cikkünk: Szigorít Franciaország a bevándorlókkal szemben

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek