A szavazatok maximálása miatt indul függetlenként Putyin

Abszolút logikus, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, függetlenként indul a 2018-as elnökválasztáson – jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke csütörtökön újságíróknak Moszkvában.

„Abszolút logikus a döntés, hogy függetlenként vegyen részt a folyamatban. Oroszország legnépszerűbb politikusa az egész társadalomra támaszkodik. Ez azt hangsúlyozza, hogy Putyin először is az állam érdekeit helyezi mindenek elé azzal, hogy a pártok fölé helyezkedett. Másodszor pedig meghosszabbítja a társadalom és a politikai erők konszolidációját, amely a 2014-es krími konszenzus alapján jött létre” – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök éves televíziós sajtóértekezletét tartja Moszkvában 2017. december 14-én. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Vlagyimir Putyin orosz elnök éves televíziós sajtóértekezletét tartja Moszkvában 2017. december 14-én. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Vologyin megítélése szerint Putyin kiegyensúlyozott politikát folytat, támogatóinak köre pedig sokkal szélesebb, mint a kormányzó Egységes Oroszország párt tagsága. Úgy vélekedett, hogy az elnök pártjelöltként való megjelenése megkönnyítette volna a választási kampány lebonyolítását.

Korábban az Egységes Oroszország vezetője, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök jelezte, hogy a párt kiáll majd Putyin jelöltsége mellett, és hasonló szándékát jelezte a parlamenti képviselettel rendelkező Igazságos Oroszország is.

Sajtóértesülések szerint a Kreml apparátusa azt szeretné elérni, hogy Putyint március 18-án 70 százalékos részvétel mellett 70 százalékkal válasszák meg. A hatalom szakértői úgy ítélték meg, hogy a politikai változatlanságban egyre passzívabbá váló orosz társadalomra mozgósító hatása lehet, ha az elnök függetlenként és nem a kormánypárt színeiben indul. A minél nagyobb részvételt azzal is ösztönözni kívánják Oroszországban, hogy az elnökválasztás napjára tűznek ki több helyi népszavazást, és ugyanarra a dátumra tömegeket megmozgató, népszerűnek szánt rendezvényeket szerveznek.

A független jelöltség – megválasztása esetén – a jelenleginél is nagyobb függetlenséget biztosítana az elnöknek a nála jóval alacsonyabb támogatottságot élvező kormánypárttól, egyebek között az újabb hatévi ciklust levezénylő új vezetés összeállításában.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont szerdán közzétett jelentése szerint Putyin biztosan számíthat az újraválasztására, jelenleg ugyanis az orosz összlakosság 61 százaléka, az aktív szavazóknak pedig a 75 százaléka adná rá a szavazatát.

A liberális demokraták vezére, Vlagyimir Zsirinovszkij esetében ez az arány 8, illetve 10 százalék, a kommunistáké, Gennagyij Zjuganov esetében pedig 6, illetve 4 százalék. A többi potenciális jelölt támogatottsága a statisztikai hibahatáron belül van: Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország vezetőjének népszerűsége például 2 százalék körül áll, Grigorij Javlinszkij liberális politikusé és Kszenyija Szobcsak médiaszemélyiségé pedig 1-1 százalék körül.

A december 1. és 5. között, 1600 fős mintán elvégzett felmérés szerint az oroszok 30 százaléka biztosan, 28 százaléka pedig nagy valószínűséggel elmegy szavazni. 20 százalék nem döntött még a kérdésben, 19 százalék pedig távol tartja majd magát az előre eldöntöttnek tekinthető politikai erőpróbától.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »