Az internetes vásárlások miatt eladja drágább boltjait a Zara

Az Inditex csoport – mely többek között olyan ruházati márkák tulajdonosa, mint a Zara, a Pull & Bear, a Massimo Dutti vagy az Oysho – arra számít, hogy Európa több országa után Spanyolországban is szárnyra kap az internetes vásárlás, így inkább eladja frekventált helyen lévő üzleteit.

A világ legnagyobb ruházati kiskereskedelmi cége Spanyolországban 14, Portugáliában pedig 2 üzletétől válik meg, mivel az Inditex SA tulajdonosa, Amancio Ortega – aki jelenleg a világ negyedik leggazdagabb embere – , arra számít, hogy hamarosan az Ibériai-félszigeten is erőteljes felfutást mutat majd az internetes vásárlás.

Ortega 400 millió euróért válna meg a Zara boltoktól – melyek közül az egyik például Madrid legdrágább bevásárlóutcájában, a Calle Preciadoson található -, de nem ürítené ki azokat azonnal, hanem vissza is lízingelné az üzlethelyiségeket.

A lízingszerződést 20 éves céldátummal kötnék meg, azzal a kiegészítéssel, hogy igény esetén az új tulajdonos öt év után már kiüríthetné az ingatlanokat. Az Inditex hivatalosan is megerősítette az eladási szándékot, kiemelve, hogy már jelenleg is szinte minden boltjukat lízingelik, így az eladások ennek a stratégiának a részét képezik, de a pontos eladási árra nem tértek ki.

Zara_Mallorca

Zara üzlet Mallorcán, Spanyolországban – kép forrása: Inditex

Az óriáscég 11,7 milliárd eurós bevételt produkált az idei első félévben, amiben nagy szerepet játszott az internetes vásárlások megugrása is. Ezen a téren azonban erős eltéréseket láthatunk Európa különböző országaiban.

A tavalyi évben a kiskereskedelmi forgalom 3 százalékát bonyolították online a spanyolok, szemben a 8 százalékos európai átlaggal, míg ez a szám a briteknél már 15 százalék volt az Aberdeen Standard Investments adatai szerint.

„Míg jelenleg Spanyolországban a legkisebb az internetes eladások aránya Európa-szerte, várhatóan itt lesz a legnagyobb a növekedési arány” – mondta el a kutatócég ingatlanbefektetési osztályának vezetője. Andrew Allen hozzátette: 2021-ig Spanyolországban évi 18 százalékos meglódulást várnak, míg az európai átlag „csak” 12 százalék lesz.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »