Egyszerűsített agrárpolitikát szavazott meg az EP

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az agrárpolitika egyszerűsítését és a gazdálkodók szupermarketekkel szembeni alkupozíciójának erősödését szolgáló intézkedéseket szavazott meg kedden.

Parlamenti tájékoztatás szerint a közös agrárpolitika (kap) 2018-ban életbe lépő, az ellátási láncban szilárdabb pozíciókat rögzítő változásait 503 szavazattal 87 ellenében, 13 tartózkodás mellett fogadták el.

Az új jogszabály lehetővé teszi az elismert gazdaszervezetek számára, hogy tagjaik nevében beszállítói szerződésekről tárgyaljanak anélkül, hogy ezzel megsértenék az Európai Unió versenyjogi szabályait. Eddig erre csak néhány ágazatban volt lehetőség.

A rendelkezéseknek köszönhetően a gazdálkodók nagyobb védettséget élveznek majd a piaci kilengésekkel és természeti kockázatokkal szemben, személyre szabottabb lesz a jövedelem stabilizálására nyújtott támogatás és nő a biztosítás után fizetett kártérítés is. Emellett lehetővé teszik, hogy a bizottság válsághelyzetben gyorsabban tudjon segítséget nyújtani a rászoruló termelőknek.

A jövőben a tagállamoknak nagyobb szabadsága lesz az agrártámogatásra érdemes gazdálkodók körének meghatározásában, illetve a fiatal gazdák támogatásában. Emellett 25 százalékról az alaptámogatás 50 százalékára emelhető az első 25-90 hektárra adható plusztámogatást azért, hogy a fokozatosan elöregedő szektort vonzóbbá tegyék a fiatalok számára.

Az új szabályokat az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia, mielőtt azok 2018. január elején életbe lépnek.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »