Európa energiahálózata az öregedés jeleit mutatja

Az osztrák-szlovák határ közelében bekövetkezett robbanás miatt Olaszország máris válsághelyzetet hirdetett, de Európa ellátórendszerének más gondjai is vannak. A vezetékek és létesítmények elhasználódtak, egyre több karbantartást igényelnek, amire nem mindig jut pénz.

Válsághelyzetet hirdetett Carlo Calenda olasz gazdasági fejlesztési miniszter az ausztriai Baumgarten an der March közelében működő gázterminálban kedd reggel bekövetkezett robbanás után, ami megszakította az Olaszországba érkező gázellátást.

Pár órával korábban a leginkább a tenger alatt futó Forties vezetékrendszert – ami az északi-tengeri olajmezőkről szállítja az olajat a kontinensre – kellett lezárni lyuk miatt, Nagy-Britanniában pedig egy gáztározót kellett véglegesen lezárni, mert az elöregedő csövek immár balesetveszélyessé váltak.

Az osztrák üzemen, ahol a robbanás bekövetkezett, Európa teljes gázszükségletének mintegy 10 százaléka halad át, az üzem leállása azonnal 23 százalékos áremelkedést okozott az európai gázpiacon.

Tűzoltók dolgoznak az alsó-ausztriai Baumgarten an der March település közelében működő földgázelosztó terminálnál, miután robbanás történt, majd tűz ütött ki a létesítményben 2017. december 12-én. (MTI/AP/Ronald Zak)

Tűzoltók dolgoznak az alsó-ausztriai Baumgarten an der March település közelében működő földgázelosztó terminálnál, miután robbanás történt, majd tűz ütött ki a létesítményben 2017. december 12-én. (MTI/AP/Ronald Zak)

Az ENI olasz energiaszolgáltató szerint a baleset miatt kedden 57 millió köbméter hiány keletkezett az olaszországi gázellátásban, és a kimaradás miatt áremelkedés is várható az olasz gázpiacon.

Carlo Calenda hangsúlyozta, hogy az ausztriai baleset komoly gázellátási problémához vezetett Olaszországban. A miniszter hozzátette, hogy gázhiányt egyelőre nem okozott, mivel Olaszország jelenleg a tartalékait használja fel, ezek azonban legfeljebb néhány hétig elegendőek. A miniszter az olaszországi gázellátás diverzifikációját szorgalmazta.

Az Azerbajdzsánból Ausztrián keresztül Olaszországba érkező TAP-vezeték az olaszországi gázszükséglet valamivel majdnem negyven százalékát fedezi.

Európa gázvezetékei nagyrészt az 1960-as és az 1980-as évek között épültek, így  – akár egy öreg mosógép vagy hűtőszekrény – egyre több karbantartást igényelnek, ráadásul az energia iránti igény is egyre csak nő, azaz a vezetékek terheltsége növekszik.

Ennek eredményeképpen a létesítmények megfelelő karbantartását már nemcsak az alkatrészek javítgatása jelentené, hanem sok esetben a teljes felújítás vagy csere – éppen úgy, ahogy a háztartási eszközöknél. A jelenlegi gázárak mellett viszont ez gazdaságilag sokszor nem kifizetődő, így a közeljövőben fel kell készülnünk arra, hogy egyre több hasonló incidenssel szembesül Európa lakossága.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »