Csak úgy özönlenek a migránsok Spanyolországba

Rekordszámú, 3900 illegális bevándorló érkezett novemberben Spanyolországba – közölte hétfőn az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex), megjegyezve, hogy a feljegyzések 2009-es kezdete óta nem regisztráltak még ennyi migránst egyetlen hónapban.

Spanyolországban megdőlt a havi rekord. Mint a Frontex kiemelte: az idén mért szám a háromszorosa annak, amit tavaly ugyanebben a hónapban regisztráltak. Az oda érkező illegális bevándorlók több mint fele marokkói és algériai állampolgár, míg a többiek nagy része nyugat-afrikai származású.

Az év eleje óta a 21 ezret is meghaladta a Spanyolországba érkezett migránsok száma, ami 2016-hoz képest 140 százalékos növekedést jelent. Mindemellett az Ibériai-félszigetre érkezők száma novemberben meghaladta a Görögországot elérők számát is, ahová 3700 menekült és migráns érkezett.

A Földközi-tenger nyugati részén húzódó útvonalon a migrációs nyomás erősödésének egyik fő okaként a származási és tranzitországokban fokozódó instabilitást jelölte meg korábban a Frontex.

Az ügynökség szerint Olaszország marad továbbra is az Európa felé tartó bevándorlók fő belépési pontja, de az olasz partokon regisztrált bevándorlók száma a korábbiakhoz képest továbbra is alacsony. Az idén eddig 116 400 migráns érkezett oda, csak novemberben 5300. Többségük nigériai, guineai, elefántcsontparti, illetve bangladesi állampolgár volt.

2017 eleje óta összesen 186 500 illegális bevándorló érte el Európa partjait, vagyis a tavalyi év azonos időszakához képest 62 százalékkal kevesebben. A csökkenés összefüggésben áll az Olaszország által a líbiai parti őrségnek nyújtott segítséggel, amellyel a tengeren elfogják a migránsokat és visszaszállítják őket az észak-afrikai állam területére.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »