Az oroszoknak nem tetszik a dél-koreai-japán-amerikai hadgyakorlat

A dél-koreai-japán-amerikai közös rakétavédelmi gyakorlat csak növeli a feszültséget a térségben, és még instabilabbá teszi azt – jelentette ki hétfőn a tokiói látogatáson tartózkodó Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök.

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok hétfőn kezdte el a kétnapos gyakorlatot, miután sajtóértesülések jelentek meg arról, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta tesztelésére készül. A gyakorlat célja az információmegosztás és rakéták számítógéppel szimulált észlelése, nyomon követése és elfogása a Koreai-félsziget és Japán közötti Japán-tengeren. Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel felszerelt négy hadihajó vesz részt rajta, köztük a dél-koreai Szeoé Riju Szeong Rijong, az amerikai Stethem és a Decatur, valamint a japán Csokai rombolók.

Valerij Geraszimov tábornok Onodera Icunori japán védelmi miniszterrel találkozott hétfőn Tokióban. eraszimov személyében orosz vezérkari főnök hét év óta először látogatott el Japánba.

Moszkva már többször elítélte a térségben rendezett amerikai-japán és amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, mondván, hogy ezek révén nem lehet megoldani az észak-koreai rakéta- és nukleáris program okozta válságot.

Kína is tiltakozik ezek miatt. A pekingi külügyminisztériumi szóvivő hétfőn azt mondta: a helyzet egy ördögi körhöz hasonlít, és olyan következménye lehet, amely senkinek nem érdeke.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters/Kyodo/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »