A kormányzati intézkedések ellenére sem csökken a hitelfelvételi kedv Kínában

Kínában a szakértők által vártnál jóval több új hitelt helyeztek ki a bankok novemberben, és dacára az erős eladósodottságból fakadó kockázatok mérséklésére tett kormányzati erőfeszítéseknek, a banki hitelezés megdöntötte a tavalyi rekordot az év első tizenegy hónapjában.

A kínai jegybank hétfőn közölte, hogy a bankok 1120 milliárd jüan (169,27 milliárd dollár) értékben folyósítottak új hiteleket novemberben – ez jóval meghaladja az előző havi 663 milliárd jüant és a szakértők által várt 800 milliárd jüant.

Az év első 11 hónapjában 12 ezer 940 milliárd jüannal bővült a hitelállomány, ami több az előző évi 12 ezer 650 milliárd jüannál. Nagyságát jól érzékelteti, hogy meghaladja Olaszország éves bruttó hazai termékét.

A lakosságnak nyújtott, jórészt jelzáloghitelek összege 620,5 milliárd jüanra nőtt az októberi 450,1 milliárd jüanról.
A múlt hónapban a lakossági hitelezés aránya a teljes banki hitelfolyósításon belül 55 százalékra esett az októberi 68 százalékról.

A vállalatoknak nyújtott hitel összege az októberi 214,2 milliárd jüanról 522,6 milliárd jüanra nőtt. Az azonnal felhasználható készpénz és a látra szóló betétek, valamint a lekötött betétek egyenlegét tartalmazó M2 pénzmennyiség éves összevetésben 9,1 százalékkal nőtt novemberben. Elemzők 8,9 százalékra számítottak az októberben mért 8,8 százalék után.

A központi bank és a kormány már a második évben próbálja agresszív intézkedésekkel fékezni az utóbbi években gyorsan bővülő hitelezést, amely már-már a pénzügyi rendszer stabilitását fenyegeti. A szigorú lépések azonban komoly kötvényeladásokat váltottak ki és idegességet keltettek a részvénypiacokon is. A jegybank egyik kormányzója azt ígérte, hogy jövőre kevésbé lesznek erősek a pénzügyi kockázatok felszámolását célzó kormányzati intézkedések.

  • Kapcsolódó cikkkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »