Újra megjött a hangja a brit Brexit-ügyi miniszternek

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről született előzetes megállapodással „drámaian csökkent” annak a kockázata, hogy Nagy-Britannia átfogó kereskedelmi egyezmény nélkül lép ki az Európai Unióból, és így annak a kockázata is mérséklődött, hogy az EU-val folytatott brit kereskedelemre a Brexit után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai lépnek életbe.

A WTO-szabályozás alapján vám-, illetve nem vámjellegű akadályok emelkednének az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti, évente csaknem 640 milliárd euró értékű, jelenleg teljesen vámmentes kereskedelmi forgalom elé.

David Davis a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában azonban megerősítette, hogy a brit kormány célja mindenre kiterjedő, a brit EU-tagság megszűnése után is vámmentes kétoldalú kereskedelmet biztosító szabadkereskedelmi megállapodás elérése az Európai Unióval.

Arra a riporteri felvetésre, hogy Kanadának hét évébe telt egy ilyen egyezmény megkötése az EU-val, Londonnak viszont jövő októberre – az EU által szabott határidőre – megállapodásra kellene jutnia az unióval, Davis kifejtette: az összehasonlítás a kanadai-EU szabadkereskedelmi szerződéssel nem helytálló, mivel Nagy-Britannia eddigi EU-tagsága révén a teljes szabályozói konvergencia helyzetéből kezdi a szabadkereskedelmi tárgyalásokat az EU-val. Így nem kell „sorról sorra” minden vámtételt megtárgyalni, márpedig ez telik nagyon sok időbe – mondta a kilépési tárgyalásokat brit részről irányító minisztérium (DExEU) vezetője.

Davis hangsúlyozta: London a Kanadával kötött uniós egyezménynél jóval szélesebb körű, „Kanada-plusz-plusz-plusz” szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val, olyanra, amelynek hatálya kiterjed a szolgáltatások kereskedelmére is. A Brexit-ügyi miniszter kiemelte, hogy a kanadai-EU szabadkereskedelmi szerződés nem vonakozik a szolgáltatások kereskedelmére.

Londoni pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a Brexit-folyamatból a szolgáltatásokra is kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodás nélkül származhatnának a szolgáltatatási, mindenekelőtt a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorra vonatkozóan.

Egyes elemzőházak szerint a megállapodás nélkül záruló Brexit-folyamat azzal fenyegetne, hogy a londoni bankok elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euróövezetben.

Ennek lehetséges hatásairól a legátfogóbb tanulmányt az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég állította össze. A ház modellszámításai szerint a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, és ennek szélsőértékhatása 38 milliárd font (csaknem 14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével járhatna a Cityben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

David Davis a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette ugyanakkor, hogy a Brexit-tárgyalások első – mindenekelőtt a brit kötelezettségeket rögzítő – szakaszát várhatóan lezáró, péntekre kialakult előzetes megállapodás brit végrehajtása is függ attól, hogy a Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatokról szóló második tárgyalási szakaszban sikerül-e elérni a London által célként kitűzött átfogó szabadkereskedelmi egyezményt az EU-val.

A Brexit-ügyi miniszter szerint a pénteki előzetes egyezménynek „nincs jogi kötelező ereje”, és ha a kilépési tárgyalások végén nem születik átfogó megállapodás, akkor Nagy-Britannia nem fizetné ki a brit uniós tagság idején az Európai Unióval szemben keletkezett és ezután keletkező pénzügyi kötelezettségeit.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »