A brit külügyminiszter személyesen próbálja jóvátenni elszólását

Nagy-Britannia elkötelezett az iráni atomprogramról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodás fenntartása mellett – hangsúlyozta szombaton Teheránban a brit külügyminiszter.

Boris Johnson kétnapos látogatásra érkezett az iráni fővárosba, ahol szombaton megbeszélést folytatott iráni kollégájával. Szorgalmazta a kétoldalú együttműködés szorosabbra fűzését, ezen belül is a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok bővítését, és kiemelte a regionális és a nemzetközi jelentőségű ügyekben való együttműködés fontosságát is – tudósított a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség a találkozóról.

Boris Johnson népes tárgyalódelegáció élén érkezett Iránba, hogy javítsa a két ország kapcsolatait, és találkozik Haszán Róháni elnökkel is. 2011-ben Irán – válaszul arra, hogy Nagy-Britannia büntetőintézkedéseket foganatosított az iráni jegybankkal szemben – beszüntette a magas szintű diplomáciai kapcsolattartást Londonnal. Miután iráni diákok megrohanták a brit nagykövetséget, az európai ország kivonta diplomatáit az országból, és ugyanerre kérte Teheránt. A teheráni brit és a londoni iráni nagykövetség 2015-ben nyitotta meg újra a kapuit.

Johnson látogatásának kiemelt célja egy Iránban bebörtönzött brit-iráni állampolgár ügyének rendezése is. A külügyminiszter novemberben olyan szerencsétlen kijelentéseket tett, amelyek után az elítélt nő ellen az iráni hatóságok újból vádat emeltek.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója tavaly tavasszal utazott Iránba kislányával családlátogatásra, ám amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték, és azóta is a teheráni Evin börtönben tartják fogva.

Johnson novemberi elszólásával, miszerint tudomása szerint Nazanin Zaghari-Ratcliffe “újságírói tanfolyamot tartott” Iránban, gyakorlatilag megcáfolta a család és a munkáltató egybehangzó álláspontját, amely szerint a nő kizárólag családlátogatás céljából utazott Iránba.

Teherán, 2017. december 9. Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter (b) fogadja brit hivatali partnerét, Boris Johnsont Teheránban 2017. december 9-én. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Teherán, 2017. december 9.
Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter (b) fogadja brit hivatali partnerét, Boris Johnsont Teheránban 2017. december 9-én. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Kapcsolódó cikkünk: Az iráni atomalkuról tárgyal az EU és Irán

Forrás: MTI/Hszinhua/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »