A brit külügyminiszter személyesen próbálja jóvátenni elszólását

Nagy-Britannia elkötelezett az iráni atomprogramról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodás fenntartása mellett – hangsúlyozta szombaton Teheránban a brit külügyminiszter.

Boris Johnson kétnapos látogatásra érkezett az iráni fővárosba, ahol szombaton megbeszélést folytatott iráni kollégájával. Szorgalmazta a kétoldalú együttműködés szorosabbra fűzését, ezen belül is a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok bővítését, és kiemelte a regionális és a nemzetközi jelentőségű ügyekben való együttműködés fontosságát is – tudósított a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség a találkozóról.

Boris Johnson népes tárgyalódelegáció élén érkezett Iránba, hogy javítsa a két ország kapcsolatait, és találkozik Haszán Róháni elnökkel is. 2011-ben Irán – válaszul arra, hogy Nagy-Britannia büntetőintézkedéseket foganatosított az iráni jegybankkal szemben – beszüntette a magas szintű diplomáciai kapcsolattartást Londonnal. Miután iráni diákok megrohanták a brit nagykövetséget, az európai ország kivonta diplomatáit az országból, és ugyanerre kérte Teheránt. A teheráni brit és a londoni iráni nagykövetség 2015-ben nyitotta meg újra a kapuit.

Johnson látogatásának kiemelt célja egy Iránban bebörtönzött brit-iráni állampolgár ügyének rendezése is. A külügyminiszter novemberben olyan szerencsétlen kijelentéseket tett, amelyek után az elítélt nő ellen az iráni hatóságok újból vádat emeltek.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója tavaly tavasszal utazott Iránba kislányával családlátogatásra, ám amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték, és azóta is a teheráni Evin börtönben tartják fogva.

Johnson novemberi elszólásával, miszerint tudomása szerint Nazanin Zaghari-Ratcliffe „újságírói tanfolyamot tartott” Iránban, gyakorlatilag megcáfolta a család és a munkáltató egybehangzó álláspontját, amely szerint a nő kizárólag családlátogatás céljából utazott Iránba.

Teherán, 2017. december 9. Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter (b) fogadja brit hivatali partnerét, Boris Johnsont Teheránban 2017. december 9-én. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Teherán, 2017. december 9.
Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter (b) fogadja brit hivatali partnerét, Boris Johnsont Teheránban 2017. december 9-én. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Kapcsolódó cikkünk: Az iráni atomalkuról tárgyal az EU és Irán

Forrás: MTI/Hszinhua/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »