Teljesen kiűzték Irakból az Iszlám Államot

Bejelentette az Iszlám Állam (IÁ) terrorista szervezet elleni, három éve kezdődött háború végét Haider al-Abádi iraki kormányfő szombaton.

A miniszterelnök az iraki újságírók szövetsége által szervezett konferencián jelentette be, hogy Irakot teljesen felszabadították a dzsihadista szervezet uralma alól.

„A hadseregünk teljesen ellenőrzi az iraki és szíriai határt, ezért bejelentem az Iszlám Állam elleni háború végét” – közölte Haider al-Abádi. zzel egy időben hasonló tartalmú közleményt adott ki az iraki hadsereg is.

Az iraki hadsereg november 23-án jelentette be, hogy megindította utolsó offenzíváját az Iszlám Állam sivatagban bujkáló tagjainak kézre kerítésére, és az általuk birtokolt területek visszaszerzésére Szaladdin, Ninive és Anbár tartományokban.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán rohanta le Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt térségeit. A dzsihadisták akkor rátették kezüket Irak második legnagyobb városára, Moszulra is, amelyet csak az idén júliusban tudtak visszafoglalni a kormányerők.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az iraki hadsereg szövetségeseivel és az Egyesült Államok vezette koalíció támogatásával együtt ezután sorra foglalta vissza a lakott területeket az iszlamistáktól, utolsóként a szíriai-iraki határon, az Eufrátesz partján fekvő Rava települését november 17-én.

Ezután a dzsihadisták kezén már csak lakatlan sivatagi területek, patakok menti területek és oázisokat maradtak, vagyis a dzsihadista szervezet által megszerzett iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »