A németek nagyobb problémának látják Trumpot, mint Észak-Koreát

Az amerikai elnök nagyobb kihívást jelent, mint az autoriter vezetők Észak-Koreában, Oroszországban vagy éppen Törökországban – derül ki a Koerber Foundation Németországban végzett felméréséből.

A menekültek vezették a külpolitikai aggodalmak listáját a közvélemény-kutatásban: a megkérdezettek 26 százalékát nyugtalanítja, hogy Németország képes-e megbirkózni a menedékkérők beáramlásával – idézi a Reuters a felmérést. Második helyen futott be az amerikai elnök: a németek 19 százaléka szerint „komoly kihívást” jelent Donald Trump. Törökország a harmadik 17 százalékkal, Észak-Korea 10 százalékkal a negyedik, míg az oroszok 8 százalékkal az ötödik helyen állnak.

Érdemes hozzátenni, hogy a felmérés még azelőtt készült, hogy Donald Trump bejelentette volna Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosaként. Az amerikai elnök utóbbi lépése nemzetközi felháborodást váltott ki, a vezető hatalmak – köztük Németország is – mind elítélték a lépést.

Gáza, 2017. december 7. Donald Trump amerikai elnököt ábrázoló plakátot égetnek palesztinok Gázában 2017. december 7-én, egy nappal azután, hogy Trump aláírta a Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő dekrétumot. Trump bejelentette továbbá, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezteti át az amerikai nagykövetséget. (MTI/AP/Halil Hamra)

Gáza, 2017. december 7.
Donald Trump amerikai elnököt ábrázoló plakátot égetnek palesztinok Gázában 2017. december 7-én, egy nappal azután, hogy Trump aláírta a Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő dekrétumot. Trump bejelentette továbbá, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezteti át az amerikai nagykövetséget. (MTI/AP/Halil Hamra)

Bővebben:
Trump lángba boríthatja az arab világot

Tört borsot a németek orra alá

Januári beiktatása óta Trump a párizsi klímacsúcsból való kiugrással, az iráni atomprogrammal kapcsolatos megállapodás aláírásának megtagadásával, a német kereskedelmi mérleg pozitívumának éles bírálatával és a berlini NATO-hozzájárulás kritizálásával borzolta a kedélyeket. Felidézik, hogy az általában óvatos Angela Merkel kijelentette: lehet, hogy Berlin nem támaszkodhat tovább az USA-ra. A kancellár emellett arra sarkallta Európát, hogy vegye kezébe a saját sorsát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Rosszként vagy nagyon rosszként értékelte az Egyesült Államokkal való német viszonyt a kutatásban részt vevő 1005 szavazókorú állampolgár 56 százaléka. Ugyanakkor Merkel fogadalma ellenére, hogy aktívabban részt vesznek a nemzetközi válságok kezelésében, a válaszadók 52 százaléka úgy vélekedett, hogy az országnak tartania kellene magát a háború utáni visszafogottsághoz. Ezt tükrözheti az a tény, hogy sem a kancellár, sem a legnagyobb kihívói nem beszéltek arról a kampányban, hogy Németországnak miként kéne válaszolnia Trump zavaros elnökségére vagy éppen a britek közelgő távozására az unióból.

Hiányzik a vezetés szerepe abban, hogy megtanítsa a németeket: többet kell fektetniük a védelmükbe és biztonságukba – tette szóvá Norbert Roettgen, a kancellár párttársa és a Bundestag külügyi bizottságának vezetője a múlt héten.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »