Dollármilliárdokkal gazdagodott a szaúdi államkassza, fizettek a letartóztatottak

A Szaúd-Arábiában november elején indított nagyszabású korrupcióellenes intézkedések keretében őrizetbe vett szaúdi tisztségviselők nagy része „pénzügyi rendezésről” állapodott meg a hatóságokkal, hogy elkerüljék a bűnvádi eljárást – közölte a szaúdi államügyész kedden.

Tudatta, hogy 159 ember van még őrizetben, egy részük ügyét pedig a bírósághoz továbbították. Az államügyész hozzátette: 320 embert idéztek be kihallgatásra feltételezett korrupciós ügyekkel kapcsolatban.

Szaúd-Arábiában november elején, a frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság utasítására őrizetbe vették az olajmonarchia királyi családjához tartozó tizenegy herceget, négy tárcavezetőt és mintegy harminc volt minisztert. A Mohamed bin Szalmán trónörökös vezette bizottságot az intézkedés előtt néhány órával hozták létre, uralkodói rendelettel. Ezt követően magas rangú tisztségviselők és üzletemberek tucatjait vették őrizetbe ugyancsak korrupció gyanújával.

Korábbi értesülések szerint legalább 100 milliárd dollárra rúg a korrupció révén az államtól eltulajdonított összeg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az intézkedéseket jól ismerő illetékesek november közepén arról számoltak be, hogy a szaúdi hatóságok a pénzügyi rendezés lehetőségét ajánlottak fel egyes, a korrupcióellenes műveletben őrizetbe vett vezetőknek, ennek értelmében vagyonuk átadása és készpénz fejében visszakapják szabadságukat. Az illetékesek szerint az érintettek között volt al-Valíd bin Talál herceg, milliárdos, a királyság egyik legbefolyásosabb üzletembere. Egy másik üzletembernek több tízmillió rialt (1 rial mintegy 70 forint) vettek le a számlájáról, miután aláírta a megállapodást.

A korrupciós vádak pénzügyi rendezésének legutóbbi példája Miteb bin Abdullah herceg volt, akit november végén helyeztek szabadlábra. A szaúdi hatóságoknak sikerült megállapodni a trón egykori várományosának számító Miteb bin Abdullahhal az általa korrupt üzletek révén okozott károk „elfogadható rendezésről”, több mint egymilliárd dollár (mintegy 270 milliárd forint) visszafizetéséről – közölte egy szaúdi tisztségviselő.

A tisztségviselő hozzátette: a hatóságok a többi – egyebek között pénzmosással, közpénzek elsikkasztásával és egyéb kétes üzleti tevékenységekkel gyanúsított – fogvatartottal is megállapodásokat dolgoznak ki, felszólítva őket, hogy szabadon engedésük fejében fizessenek vissza az államkasszába jelentős összegeket vagy értékpapírokat.

Megfigyelők szerint a szaúdi trónörökös által kezdeményezet korrupcióellenes intézkedések részben hatalmának megszilárdítását szolgálják. Egy szaúdi miniszter azt mondta a Reutersnek, hogy a befolyt pénzből mintegy 50-100 milliárd dollárt gazdaságfejlesztési programokra költik.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »