Markus Söder válthatja Horst Seehofert a bajor kormányfői poszton

Markus Söder bajor pénzügyminiszter veheti át a tartományi miniszterelnöki tisztséget Horst Seehofer eddigi bajor kormányfőtől 2018 elején – tudta meg a dpa német hírügynökség a kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) tartományi parlamenti frakciójának szavazásán részt vevő képviselőktől hétfőn. A CSU-frakció hétfőn Münchenben egyhangú szavazással választotta meg az 50 éves politikust Bajorország jövendő miniszterelnök-jelöltjének.

Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke a párt frakciójának vasárnapi ülésén megerősítette, hogy 2018 első negyedévében megválik miniszterelnöki tisztségétől, de továbbra is pártjának elnöke marad. Seehofer a hétfői frakcióülésen “konszenzusos megoldásról” beszélt.

A jelenlegi kormányfő régi pártbeli riválisához, Söderhez fordulva jó együttműködést ajánlott fel. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter ezután kijelentette, hogy nem szándékozik jelöltetni magát miniszterelnöknek Söder ellenében, mert “hidakat akar építeni, és nem árkot ásni”.

Söder közölte, hogy támogatja Seehofer pártelnöki tisztségét, egyben egységre szólította fel pártját a belső pártküzdelmek hetei után.

München, 2017. december 4. Markus Söder bajor pénzügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) képviselõje érkezik a párt tartományi parlamenti frakció ülésére a bajor parlament müncheni épületében 2017. december 4-én. A tanácskozás során a CSU-frakció egyhangú szavazással döntött a pártelnöki és a bajor tartományi kormányfõi tisztség szétválasztásáról, Söder 2018 elején veheti át a tartományi miniszterelnöki tisztséget Horst Seehofer eddigi bajor kormányfõtõl, a párt elnökétõl. (MTI/EPA/Christian Bruna)

München, 2017. december 4.
Markus Söder bajor pénzügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) képviselője érkezik a párt tartományi parlamenti frakció ülésére a bajor parlament müncheni épületében 2017. december 4-én. A tanácskozás során a CSU-frakció egyhangú szavazással döntött a pártelnöki és a bajor tartományi kormányfői tisztség szétválasztásáról, Söder 2018 elején veheti át a tartományi miniszterelnöki tisztséget Horst Seehofer eddigi bajor kormányfőtől, a párt elnökétől. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Horst Seehofer azután került a Bajorországban a pártelnöki és egyben miniszterelnöki tisztségbe, hogy a CSU a 2008-as tartományi parlamenti (Landtag) választásokon több mint 40 év után nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését.

Az idei szeptemberi németországi szövetségi parlamenti választásokon mutatott gyenge teljesítmény miatt ismét forrongás keletkezett a bajor kormánypártban. A CSU ifjúsági szervezete nyíltan távozásra szólította fel Horst Seehofert, és Markus Södert javasolta utódjának.

Kapcsolódó cikkünk: Horst Seehofer lemond valamelyik tisztségéről

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Brüsszel, 2017. december 8.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke fogadja Theresa May brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2017. december 8-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Másfél év telt el és a neheze még hátravan: itt tart most a Brexit

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó tagállamok állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy el lehet kezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat második szakaszát, amelynek elsődleges célja a Brexit utáni kapcsolatrendszer kialakítása.

Read More »